x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Particula mai rapidă ca lumina. S-a înşelat Einstein ori s-a descoperit o nouă dimensiune?

Particula mai rapidă ca lumina. S-a înşelat Einstein ori s-a descoperit o nouă dimensiune?

de Mediafax    |    23 Sep 2011   •   12:40
Particula mai rapidă ca lumina. S-a înşelat Einstein ori s-a descoperit o nouă dimensiune?

O particula care se deplaseaza cu o viteza ce depaseste viteza luminii, considerata o "limita de netrecut" in teoria relativitatii formulata de Einstein, a fost descoperita de o echipa internationala de cercetatori.

Potrivit masuratorilor efectuate de specialistii implicati in experimentul international "Opera", particulele neutrino - particule elementare ale materiei - au parcurs cei 730 de kilometri care separa laboratoarele Centrului european pentru cercetari nucleare (CERN) din Geneva de laboratorul subteran din Gran Sasso din Italia cu o viteza de 300.006 kilometri pe secunda, cu 6 kilometri pe secunda mai repede decat viteza luminii.

"Altfel spus, intr-o "cursa de fond" de 730 de kilometri, particulele neutrino trec linia de sosire cu un avans de 20 de metri in fata luminii, daca aceasta ar parcurge aceeasi distanta prin scoarta terestra", se afirma intr-un comunicat emis de Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franta.

Nu este vorba despre o reusita singulara: rezultatele publicate de CERN si CNRS reprezinta rodul a trei ani de cercetare si observare a peste 15.000 de neutrino, cu o marja de eroare record, ce reprezinta 10 miliardimi de secunda.

"Nu ma asteptam deloc la asa ceva, am petrecut sase luni pentru a reface totul de la zero", a declarat, joi, Dario Autiero, cercetator la Institutul de fizica nucleara din Lyon, coordonatorul departamentului de analiza a masuratorilor in cadrul experimentului "Opera".

Recalibrarea instrumentelor de masurare realizata de unii dintre cei mai reputati experti independenti, verificarea datelor topografice, a tunelului si a particulelor, chiar si deriva continentelor si seismul din L'Aquila au fost luat in calcul.

Savantii au cautat chiar si cea mai mica eroare in experimentul lor, fara a ajunge insa la un rezultat diferit: neutrinii par ca au calatorit intr-adevar mai repede decat lumina, sfidand astfel teoria relativitatii formulata de Einstein.

"Tinand cont de impactul urias pe care un asemenea rezultat ar putea sa il aiba asupra fizicii, masuratori independente vor fi necesare, pentru ca efectul observat sa poata fi infirmat sau confirmat oficial", afirma comunicatul CNRS.

Daca masuratorile vor fi confirmate, implicatiile acestei descoperiri vor sfida insasi puterea de intelegere a cercetatorilor.

Pentru Pierre Binetruy, directorul Laboratorului de astroparticule si cosmologie din Paris, aceasta descoperire inseamna ca "particulele au descoperit o scurtatura in alta dimensiune" si astfel in univers ar exista mai mult de patru dimensiuni (cele trei dimensiuni in spatiu, carora li se adauga cea a timpului).

"Se poate, totodata, ca viteza luminii sa nu fie viteza limita", considera acelasi savant, subliniind ca recordul doborat de neutrino nu inseamna neaparat ca "Einstein s-a inselat".

"Einstein nu a dovedit ca Newton s-a inselat, el a descoperit o teorie mai generala", care s-a suprapus celei ce a fost formulata de Newton. "Newton are dreptate cand viteza este mica in raport cu cea a luminii", a declarat Stavros Katsavenas, directorul adjunct al Institutului de fizica nucleara.

De aceeasi maniera, descoperirea realizata de savantii implicati in experimentul "Opera" ar putea sa semnifice ca teoria lui Einstein "este valabila in anumite domenii, dar exista o alta teorie, si mai globala, la fel ca papusile rusesti (...) care deschide noi campuri de actiune", a adaugat Pierre Binetruy.

Desi se bucura deja de noile perspective care li se ofera, fizicienii indeamna la "cea mai mare prudenta", atat timp cat masuratorile nu vor fi fost "verificate cu un sistem complet diferit", a insistat Dario Autiero.

Acesta va fi scopul vizat de proiectul Minos din Statele Unite, care a ajuns in urma cu cativa ani, intre laboratorul Fermilab din Chicago si o mina din apropiere cu granita canadiana, la un rezultat similar celui realizat de experimentul Opera.

Atunci, marja de eroare a fost considerata a fi prea mare pentru ca masuratoarea sa fie validata, iar cercetatorii americani au inceput imediat sa lucreze la un nou experiment, ce va avea o precizie fara precedent. Experimentul american se va incheia peste aproximativ trei ani, a precizat Stavors Katsanevas.

×