x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pentagonul ghiceşte in globul de sticlă

Pentagonul ghiceşte in globul de sticlă

03 Aug 2007   •   00:00

Piesa de rezistenţă a programului o reprezintă un "glob de sticlă" capabil să prevadă cum se poate incheia o misiune inainte ca aceasta să inceapă.

Piesa de rezistenţă a programului o reprezintă un "glob de sticlă" capabil să prevadă cum se poate incheia o misiune inainte ca aceasta să inceapă. Proiectul, numit "Deep Green", se va desfăşura timp de trei ani, obiectivul acestuia fiind de a permite comandanţilor să găndească in perspectivă, să realizeze cănd un plan poate eşua şi să găsească alternative viabile pentru ca acesta să fie indeplinit. Potrivit iniţiatorilor, "Deep Green" le va permite comandanţilor să identifice potenţiale pericole sau eventuali inamici.

MODELE. Pentru efectuarea unor analize şi sinteze operative, ei vor avea nevoie de circa 25% din personalul folosit in prezent. Proiectul cuprinde şase componente interactive, inclusiv un program numit "Schiţă de proiect", capabil să citească schiţele comandanţilor, să le asculte cuvintele şi să elaboreze un plan viabil completănd "elementele lipsă". Acesta permite unui ofiţer să aleagă o opţiune la un nivel incipent şi ulterior să avanseze la un nivel cognitiv superior. Un program analog, numit "Schiţa pentru decizie", permite unui comandant să prevadă viitorul elaborănd o bandă desenată capabilă să ilustreze posibilele opţiuni pentru o situaţie dată. Incepănd din anii ’70, au fost editate cărţi şi manuale in care cititorului i se cerea să ia o decizie, dirijăndu-l ulterior spre o pagină sau paragraf, in funcţie de htărărea luată. Pentagonul intenţionează să elaboreze două modele de software. "Blitzkrieg", care va intocmi intr-un timp foarte scurt seturi de alternative; "Globul de sticlă", care va prelua informaţiile sosite in timp real şi le va dirija spre un comandament pentru a stabili care scenarii sunt mai probabile şi care planuri au şanse mai mari de reuşită.

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă