Pericolele cu care se confruntă lumea la ora actuală în ceea ce priveşte încălzirea globală nu mai reprezintă o necunoscută. Tot mai multe voci ne atrag atenţia că, în lipsa unor măsuri radicale şi urgente, Pămîntul s-ar putea ciunti şi apoi, încet-încet, autodistruge.
Pericolele cu care se confruntă lumea la ora actuală în ceea ce priveşte încălzirea globală nu mai reprezintă o necunoscută. Tot mai multe voci ne atrag atenţia că, în lipsa unor măsuri radicale şi urgente, Pămîntul s-ar putea ciunti şi apoi, încet-încet, autodistruge.
Un raport al Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbări Climatice (IPCC, în cadrul ONU) arăta anul trecut că Planeta se îndreaptă către o perioadă cu temperaturi mai ridicate într-un ritm mai rapid din cauza activităţii umane.
UN SINGUR MESAJ. “Gheţarii care se topesc vor provoca inundaţii în munţi şi vor duce la deficit de apă în sud-estul Asiei şi în America de Sud. Un nivel mai ridicat al mărilor ar putea provoca inundarea ţărilor aflate pe insule mici. Vremea în schimbare şi configuraţia temperaturilor pot să împingă ţările în curs de dezvoltare înapoi în capcana sărăciei”, spunea anul trecut secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Potrivit unui studiu al IPCC (Comitetul a primit Premiul Nobel pentru Pace, alături de americanul Al Gore), nivelul gazelor cu efect de seră din atmosfera terestră a crescut în ultimii şapte ani cu 35% mai repede decît s-a crezut iniţial. Raportul susţine că folosirea ineficientă a combustibililor fosili (pe primul loc la acest capitol se află China) şi incapacitatea Planetei de a absorbi gazele cu efect de seră sunt factorii cei mai importanţi ai încălzirii globale.
EDUCAŢIE. “Criza climatică este de departe cea mai periculoasă criză care a ameninţat vreodată civilizaţia umană”, susţine Al Gore, fost vicepreşedinte al SUA şi autor al unei lucrări ştiinţifice care tratează pericolele schimbărilor climatice. Binecunoscuta sa carte “Un adevăr incomod”, pentru care Gore a primit Premiul Nobel pentru Pace, reflectă încercările sale de a educa publicul cu privire la criza în care ne aflăm. “Priveşti rîul cum curge domol la vale. Observi frunzele copacilor cum foşnesc în vînt. Auzi păsările, auzi broaştele. Simţi iarba (...) E liniştitor. Şi dintr-o dată apare o schimbare”, spune Gore în deschiderea filmului “Un adevăr incomod” (realizat pe baza cărţii cu acelaşi nume), pentru care a cîştigat Oscarul în 2007. Deopotrivă criticate şi lăudate, tezele formulate de Gore sunt enunţate pe baza unor documente ştiinţifice, dar şi a unor analize politice şi economice. Pentru un ignorant, mesajul lui Gore este aproape apoteotic. Dar priviţi afară şi convingeţi-vă singuri dacă Gore are sau nu dreptate. Judecata de valoare vă aparţine.