Știm că atunci când avem parte de perioade fericite, timpul trece parcă mai repede iar când avem probleme, timpul se dilată. Și odată cu înaintarea în vârstă, orele se scurg mai rapid, Percepția timpului ține astel de mai mulți factori, psihologici, neurologici, experiențiali.
Iată câteva situații în care timpul parte că trece mai repede sau mai încet, potrivit WebMD, citat de dcnews.ro:
Rutină
Activitățile zilnice obișnuite nu solicită creierul, astfel că vine seara fără să ne dăm seama când a trecut timpul.
Experiențe și informații
Atunci când desfășurăm mai multe activități, când avem parte de noi informații și experiențe, timpul parte să încetinească deoarece creierul are mai multe evenimente de procesat.
Noutăți
Situațiile noi soclitiă mintea ceea ce ne crează impresia că zilele sunt mai lungi.
Perspectivă
Atunci când suntem copii, timpul trece mai încet, iar atunci când îmbătrânim lunile și ani ni se par că se scurg rapid în raport cu experiențele noastre de viață.
Stare de flux
Când ne concentrăm asupra unei activități, mai ales dacă ne aduce bucurie, pierdem noțiunea timpului. Aceaasta se numește "stare de flux".
Ceasul
Dacă astăzi avem afișat ceasul peste tot și știm în orice moment ce oră este, în trecut oamenii nu erau preocupați de trecerea timpului și percepția era că acesta se derulează mai încet.
Ritmul vieții
Lumea este mai agitată astăzi, mai ales în orașele mari, unde sunt multe lucruri de făcut, astfel că suntem mereu pe fugă, ocupați și distrași. Așa că nu mai avem timp să facem tot ce ne-am propus într-o zi, ceea ce ne determină să credem că ziua a trecut prea repede.
Subiectivism
Percepția timpului este subiectivă și variază la fiecare persoană. Unii oameni cred că orele se scurg rapid, în timp ce altora li se pare că trec prea repede.