x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă A început perioada de activitate maximă a Soarelui. Când pot fi văzute aurorele boreale

A început perioada de activitate maximă a Soarelui. Când pot fi văzute aurorele boreale

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2024   •   18:15
A început perioada de activitate maximă a Soarelui. Când pot fi văzute aurorele boreale
Sursa foto: Hepta

„Perioada de maximum solar” a început oficial, ca parte din ciclul de 11 ani de activitate al Soarelui, potrivit NASA și NOAA.

NASA, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) și Solar Cycle Prediction Panel au anunțat că ne aflăm în faza de activitate maximă a Soarelui, care ar putea dura și anul viitor. Evenimentul are loc la fiecare 11 ani și face parte din ciclul obișnuit al Soarelui.

În această perioadă se poate vedea aurora boreală, potrivit NASA, citată de useit.ro.

Cât timp va dura „perioada de maximum solar” 

„Perioada de maximum solar” ar putea continua pentru încă un an, timp în care vom puea observa aurorele boreale. 

Cercetătorii NASA spun că etapa actuală de maximum solar a început în urmă cu aproximativ doi ani și s-ar putea extinde pe o perioadă mai mare. Confirmarea finală depinde de analiza suplimentară a datelor colectate până acum. Această etapă durează de obicei între 3 - 4 ani.

Activitatea solară se desfăşoară conform unui ciclu de 11 ani și oscilează între perioade de calm şi perioade cu activitate intensă. Erupţiile solare intense şi ejecţiile de masă coronală (CME) determină o intensificare a furtunilor geomagnetice. Adeseori, acestea au ca rezultat priveliştile uimitoare ale „Luminilor Nordului”, fenomen cunoscut şi sub numele de „aurore boreale”.

”Anunţul nu înseamnă că acesta este apogeul activităţii solare din timpul acestui ciclu solar”, afirmă Elsayed Talaat, directorul operaţiunilor de meteorologie spaţială din cadrul Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din Statele Unite. 

”În timp ce Soarele şi-a atins perioada de maximum solar, luna în care activitatea solară atinge apogeul pe Soare nu va fi identificată decât abia peste mai multe luni, sau ani”, a adăugat el.

Când pot fi observate aurorele boreale

În ultimii ani, aurore strălucitoare în roşu şi verde au fost vizibile în numeroase regiuni ale lumii, inclusiv în Germania, SUA şi Marea Britanie dar și în regiunea mediteraneeană, și România.

Acest spectacol natural de lumini se produce atunci când particule încărcate electric provenite în urma ejecţiilor de masă coronală interacţionează cu câmpul magnetic al Terrei, fapt ce provoacă furtuni geomagnetice care luminează cerul. Aceste fenomene sunt mai dese în perioada de maximum solar. 

Probabilitatea de observare a luminilor multicolore este cea mai mare în timpul apogeului activităţii solare. Oamenii de ştiinţă de la NASA spun că aurorele boreale pot fi observate şi atunci când intensitatea ciclului solar descreşte.

Activitatea Soarelui trece printr-un ciclu de 11 ani și acum ne aflăm în punctul maxim, asetfel că aurora poate să apară mai des decât de obicei. 

„Dacă ne uităm la numărul petelor solare, legat direct de probabilitatea unor aurore puternice, predicțiile din 2019 și 2023 pentru intensitatea maximului actual au fost depășite,” a declarat astronomul Tom Kerss.

×
Subiecte în articol: maximum solar nasa aurora boreala