Patru camere cu fresce din aripa estică a casei in care a locuit Augustus inainte de a deveni impăratul Imperiului Roman vor fi deschise pentru public anul viitor, anunţă cotidianul britanic The Telegraph.
Patru camere cu fresce din aripa estică a casei in care a locuit Augustus inainte de a deveni impăratul Imperiului Roman vor fi deschise pentru public anul viitor, anunţă cotidianul britanic The Telegraph. Descoperirea a fost făcută la sfărşitul anilor â70, dar, din anii â80, zona a fost inchisă pentru public. Costul intregului proiect de restaurare a grădinii cu porticuri şi a preţioaselor fresce descoperite in interiorul zidurilor s-a ridicat pănă la suma de 10 milioane de euro. Conform arheologilor italieni, camerele datează din anul 30 i.Hr. şi au fost ingropate după ce Augustus şi-a mutat reşedinţa la un nivel mai inalt, pe colina Palatinului. Datorită faptului că au rămas sub pămănt, unele picturi sunt foarte bine conservate.
Camerele ce vor putea fi vizitate incepănd cu anul viitor includ un studio, in care se crede că se retrăgea Augustus pentru linişte, şi camera in care işi primea Augustus oaspeţii. In realizarea picturilor descoperite pe pereţii casei s-au folosit in special roşul carmin, albastrul şi ocruri. Decoraţiunile de pe pereţi şi de pe tavanele arcuite au fost găsite aproape intacte in anumite părţi ale clădirii. In schimb, in alte secţiuni, restauratorii au trebuit să adune fragmente bucată cu bucată pentru a reface frescele originale. După trei decenii de restaurări, doar patru camere se vor deschide pentru public la 2 martie anul viitor, celelalte fiind incă in lucru. O dată cu acestea, vizitatorii vor putea vedea şi casa Liviei, soţia lui Augustus, insă, pentru a preveni distrugerea incăperilor, grupurile de vizitatori nu vor fi mai mari de zece persoane.
Impăratul Augustus a fost cel care a pus capăt luptelor pentru putere ce au urmat după asasinarea lui Iulius Cezar şi a condus Roma din 29 i.Hr., pănă la moartea sa din anul 14 d.Hr. A rămas in istorie ca unul dintre marii lideri romani. In timpul domniei sale, imperiul a cunoscut o perioadă de pace şi prosperitate. (A.Z.)
Mumii moderne
Deşi aproape mereu asociate cu Egiptul antic, arheologii au descoperit mumii moderne in San Bernardinio, un mic sat din Columbia, relatează National Geographic. "Acum 38 de ani, oamenii au descoperit prima mumie, iar de atunci au continuat să descopere mumii pănă in prezent", a declarat Jose Antonio Vaquero, de la muzeul cimitir din San Bernardinio. Rămăne totuşi un mister modul in care corpurile au fost mumificate. Localnicii sugerează că trupurile s-au conservat datorită unui fruct consumat de populaţia din zonă. Cercetătorii insă incearcă să afle ce anume a făcut ca mumiile să arate aproape ca in ziua in care au fost inmormăntate. Inainte de a fi expuse, cele 12 mumii descoperite pănă acum au fost atent imbrăcate de specialişti.
Piraţii din Caraibe prind viaţă
O echipă de arheologi subacvatici a descoperit o epavă ce se presupune a fi corabia piratului William Kidd, din Republica Dominicană, anunţă New York Daily. Epava a fost descoperită aproape de malurile Insulei Catalina şi se presupune că a fost jefuită şi arsă imediat după ce a fost părăsită de Will Kidd. "Cănd am privit in jos şi am văzut-o nu mi-a venit să cred că nu a descoperit-o nimeni timp de 300 de ani", a declarat Charles Beeker, arheolog la Universitatea din Indiana. Kidd a abandonat nava in 1699 pentru a-şi curăţa numele, insă in 1701 a fost spănzurat la Londra. Piraţii au fost readuşi in atenţia publicului prin recentele producţii de film, semnate de Hollywood.
Cultură din China antică
Obiecte culturale datănd din perioada Neolitică au fost descoperite in provincia Chongqing din sud-vestul Chinei, relatează Chongqing Business News. Acum căteva zile, arheologii au descoperit şapte morminte ce aparţin dinastiei Han, in interiorul cărora au găsit diverse unelte din piatră. Pe lăngă acestea, cele mai importante obiecte descoperite sunt o mică sabie de bronz şi o lance care poartă imagini simbolice specifice culturii Ba. Descoperirea acestor obiecte a plasat cultura Ba acum 4.000 de ani, cu 2.000 de ani mai devreme decăt s-a presupus iniţial.
Expoziţie londoneză
O colecţie de vestigii istorice şi vase romane descoperite in Londra va fi prezentată publicului intr-o expoziţie temporară organizată de Muzeul din Londra, anunţă site-ul UKTV. Obiectele descoperite in Drapers Garden variază de la vase pentru vin, uşi, linguri şi farfurii pănă la rămăşiţe umane. Majoritatea a fost găsită intr-o făntănă ce datează din secolul al IV-lea d.Hr. "Ca mărime, aceste descoperiri sunt fără precedent. Nu s-a mai intălnit aşa ceva pănă acum nici in Londra, nici in intreaga Marea Britanie", a declarat Jenny Hall, custode al Muzeului din Londra.
Premii in Arheologie Nautică
Societatea de Arheologie Nautică a oferit premiul pe 2007 istoricului maritim Paul Barnett pentru iniţiativa sa "Adoptă o epavă", anunţă Gazette. Această iniţiativă a luat naştere din pasiunea sa pentru Purton Hulks, rămăşiţele a 80 de vase din Răul Severn. In ultimii opt ani, Paul Barnett şi-a petrecut mult timp studiind şi inregistrănd fiecare epavă in parte, reuşind să obţină protecţia şi recunoaşterea sitului. "Acest premiu inseamnă că cei opt ani de muncă pe acest sit au fost recunoscuţi", a declarat Paul Barnett.