x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Plimbări interzise

Plimbări interzise

01 Noi 2007   •   00:00

Pentru acest număr, ZOOM vă propune o peregrinare in lumea de mult apusă a Fiilor Cerurilor, impăraţii chinezi, "acasă" la ei. Adică intre zidurile purpurii ale Oraşului Interzis.

Pentru acest număr, ZOOM vă propune o peregrinare in lumea de mult apusă a Fiilor Cerurilor, impăraţii chinezi, "acasă" la ei. Adică intre zidurile purpurii ale Oraşului Interzis. Mitul monarhului de descendenţă divină, care trăieşte in mijlocul lumii şi totuşi in deplină izolare, inchis intr-o adevărată fortăreaţă, a făcut carieră in Occident, deseori stărnind adevărate curente sau mode culturale de "revizuire" a concepţiilor pe care europeanul sau americanul le are despre acest spaţiu care il fascinează.

După ce regizorul Bernardo Bertolucci, primul om de cinema din Vest căruia i s-a permis să filmeze o peliculă intreagă in perimetrul Oraşului Interzis, a ecranizat in 1987 memoriile ultimului impărat al Chinei, Aisin Gioro Pu Yi (1906-1967), lumea a privit, prin lentila adusă de Bertolucci, altfel spre China devenită de peste 50 de ani comunistă. Povestea ultimului "Dragon" care a urcat pe tronul Sălii Armoniei Supreme a demonstrat, prin imagini de o frumuseţe care taie răsuflarea, paradoxurile istoriei, oscilaţiile regimurilor politice şi instabilitatea de fond a puterii, care poate duce in căteva zile la căderea unui imperiu milenar, creat in Antichitate şi destrămat la inceputul secolului XX. Povestea impăraţilor chinezi este povestea Oraşului Interzis. Iar Oraşul Interzis este o oglindă fidelă, care a reflectat spiritul vremurilor. Devastat şi incendiat la scurt timp după instalarea comuniştilor la putere, dat ca exemplu pentru ilustrarea inegalităţilor sociale din orănduirile antiproletare ale epocii imperiale, protejat in cele din urmă la sfărşitul Revoluţiei Culturale, printr-un decret al premierului Zhou Enlai, transformat in atracţie turistică după inceputul relaxării tonului dur al regimului comunist la sfărşitul anilor ’80 şi inceputul anilor ’90, Oraşul Interzis a traversat, in mai puţin de 100 de ani, evenimente care ar fi fost considerate imposibile in anul 1420, an in care impăratul Yongle păşea pe Calea Imperială care ducea la Sala Supremei Armonii, inaugurănd complexul rezidenţial al dragonilor.

Iar de la atracţie turistică la globalizare nu mai e decăt un pas. Oraşul Interzis a găzduit timp de şapte ani o cafenea Starbucks, inchisă anul acesta din cauza criticilor că o firmă internaţională poate diminua percepţia asupra fostului oraş imperial. La răscrucea dintre tradiţionalism şi avangardă, Oraşul Interzis va continua să-şi păstreze aerul său unic, emanănd nostalgia pentru timpurile fastului imperial.

×
Subiecte în articol: editorial interzis