x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Poluarea face ravagii

Poluarea face ravagii

de Anca Aldea    |    19 Iul 2008   •   00:00

Statul în care preşedintele SUA, George W. Bush, deţine o impresionantă proprietate – ferma de la Crawford – se află pe lista celor mai poluate şi poluante zone din întreaga lume.

Statul în care preşedintele SUA, George W. Bush, deţine o impresionantă proprietate – ferma de la Crawford – se află pe lista celor mai poluate şi poluante zone din întreaga lume.


Texasul produce mai mult dioxid de carbon decît majoritatea ţărilor lumii, scrie, în ediţia de săptămîna aceasta, revista americană Newsweek. Fiind pe locul al 48-lea în topul celor mai populate zone din lume (alături de Coreea de Nord şi Ghana), acest stat american este unul dintre cele mai industrializate regiuni nu doar din America de Nord, dar, mai ales, din lumea-ntreagă. În 2003, Texasul a fost al şaptelea cel mai mare poluator cu CO2 de pe Glob. Cu toate acestea, nici autorităţile, nici industriaşii nu par să se sinchisească din cauza statisticilor alarmante, comentează editorialistul de la Newsweek.

În acest stat se regăsesc cîteva dintre cele mai importante valori economice ale Americii – Texasul este liderul incontestabil al producătorilor de energie, "are cele mai multe cirezi de vite (care produc metan, unul dintre gazele cu efect de seră) şi cele mai multe rafinării decît oricare alt stat american, este practic centrala electrică a SUA, pompa de gaz şi producătorul numărul unu al cărnii de vită". Un studiu dat publicităţii de cercetătorii japonezi anul trecut arăta că pentru producţia unui singur kilogram de carne de vită se obţine mai mult dioxid de carbon decît cantitatea de emisii de CO2 rezultate în urma condusului unui autoturism timp de trei ore. Poluatorii din industria petrochimică texană şi agricultură nu sînt însă singurii vinovaţi de "amprenta" ruşinoasă a emisiilor mult prea ridicate de CO2, scrie Newsweek. Lor li se alătură cei aproximativ 23,5 milioane de locuitori ai statului, care consumă cu aproximativ 3.000 de kilowaţi-oră mai mult decît americanii din celelalte state. Dintre cele 20 de milioane de autovehicule înscrise, unul din patru este o camionetă. Dintre cele 245 de milioane de autovehicule înscrise în Statele Unite, doar 16% au gabarit asemănător cu cel al furgonetelor. Aproximativ 61% dintre autovehiculele vîndute în Texas anul trecut au fost camioane de mici dimensiuni.

Cifrele descurajatoare nu se opresc însă aici. Circa o treime din emisiile de CO2 din Texas provin din transporturi. Iar aerul cu siguranţă că a avut de suferit. Potrivit unor statistici, mai mult de o jumătate dintre locuitorii Texasului trăiesc în zone cu aer greu respirabil şi, în consecinţă, nesănătos pentru corpul uman. Şi, ca şi cînd veştile triste nu ar fi fost suficiente, aflăm din revista Newsweek de lipsa de reacţie a autorităţilor. Texasul este unul dintre cele 15 state americane care nu dispun încă de un plan de acţiune climatică şi nici nu există semnale că un asemenea plan ar urma să fie implementat.

Cheia rezolvării tuturor acestor probleme se află în mîinile petroliştilor. Ei conduc practic Texasul, spune Luke Metzger, de la o organizaţie pentru protecţia mediului din acest stat. Oamenii de afaceri fac presiuni dure în ultima vreme. Anul trecut, de exemplu, mai multe companii puternice, printre care Exxon Mobil, au făcut lobby împotriva unei legi care ar fi trebuit să introducă taxe pentru proprietarii de locuinţe şi firme în vederea instalării unor panouri solare.

"Oamenii au început să-şi dea seama că Texasul este vulnerabil în faţa efectelor încălzirii globale", spune ecologistul Jim Marston. El insistă asupra caracteristicilor concrete ale statului – are cea mai mare coastă dintre toate statele americane, ceea ce îl face extrem de sensibil la furtunile tropicale şi la uragane, iar agricultura ar putea suferi pierderi mari de vreme ce majoritatea terenurilor se află în vecinătatea unor zone deşertice, care ar putea fi afectate de secetă.

 

Economisiţi curentul!

Să laşi computerul aprins în timpul săptămînii costă mult! Companiile americane ar fi putut economisi 46 de milioane de dolari în weekend-ul liber acordat cu ocazia Zilei Independenţei, se arată într-un sondaj apărut în publicaţia online Environmental Leader. În acest studiu se arată că dacă cei aproximativ 104 milioane de utilizatori de computere la serviciu ar lăsa aparatele aprinse la sfîrşit de săptămînă, ar polua atmosfera cu 472 milioane de kilograme de dioxid de carbon. Schemele de economisire a energiei calculatorului – "Sleep" şi "Hibernate" – sînt cîteva dintre modurile pe care le au la dispoziţie utilizatorii de computere (sau, după caz, angajatorii lor) pentru a ajuta la reducerea costurilor pentru energie şi la îmbunătăţirea calităţii mediulului înconjurător.

 

Evacuaţi din Arctic

Cercetătorii ruşi de la staţia polară 35 au fost chemaţi acasă, în urma unor avertismente privind topirea acccelerată a gheţii din regiune. Decizia evacuării celor 20 de oameni de ştiinţă din regiunea arctică a fost luată după ce s-a constatat că suprafaţa pe care şi-au construit laboratoarele şi locuinţele s-a micşorat, din septembrie anul trecut, de la 600 de metri la 300 de metri.

 

Încălzirea globală şi... pietrele la rinichi

Încălzirea globală va duce la creşterea proporţiei populaţiei afectate de... pietre la rinichi. Potrivit publicaţiei Science Daily, care citează un studiu publicat de cercetătorii americani, deshidratarea este unul dintre motivele pentru care apar factorii de risc legaţi de boala generată de pietrele la rinichi. Potrivit unor studii, pînă în 2050, temperaturile tot mai ridicate vor provoca apariţia unui număr impresionant de îmbolnăviri... 1,6 milioane pînă la 2,2 milioane de oameni vor suferi de pietre la rinichi, ceea ce reprezintă, pe alocuri, o creştere cu 30% faţă de numărul actual al suferinzilor.

 

Sos pădurea Terrei!

Pădurile Terrei nu vor face faţă la o creştere explozivă a populaţiei, se arată într-un raport realizat de organizaţia americană Iniţiativa pentru Drepturi şi Resurse (RRI), citată de New Scientist. Potrivit documentului, nevoia tot mai mare de hrană, combustibil şi lemn va afecta dramatic pădurile de pe toată suprafaţa planetei. Andy White, coautor al raportului RRI, susţine că, pentru a răspunde acestor provocări, este nevoie de măsuri radicale, printre care specialistul recomandă cultivarea de cereale pe o suprafaţă de 12 ori mai mare decît a Germaniei pînă în 2030.

×
Subiecte în articol: milioane eco