S-au găsit explicaţii pentru numeroase construcţii anatomice complexe ale păsărilor, dar cercetătorii nu au reuşit încă să-şi dea seama de ce flamingo stă într-un picior.
Deşi nu sunt singurele păsări care obişnuiesc să stea într-un picior, flamingo i-a fascinat pe cercetători din multe puncte de vedere. În locul în care ne-am aştepta să vedem genunchiul se află de fapt glezna, a cărei încheietură lucrează ca un mecanism cu cleme, care uneşte şi blochează cele două părţi ale piciorului într-o anumită poziţie.
INTELIGENŢĂ? Unii cercetători spun că, atunci când îşi aşază pe pământ unul din picioare, iar celălalt membru îl ţine "ghemuit" sub trunchi, în poziţie de relaxare, flamingo execută acest "ordin" venit direct de la... partea activă din creier. Alţi ornitologi susţin că poziţionarea într-un picior este strâns legată de... conservarea de energie. Deoarece picioarele păsării flamingo sunt foarte lungi, este nevoie de multă energie pentru a pompa sânge în ambele membre. Ridicarea şi relaxarea picioarelor permit inimii să pompeze sânge mai uşor în restul corpului. Unele teorii nu exclud faptul că flamingo stau într-un picior pentru a se camufla mai bine atunci când vânează. În unele lagune în care se hrănesc există obiecte lungi şi subţiri, ca trunchiuri de copaci tineri, crenguţe sau stuf. Într-un astfel de mediu, piciorul ar putea fi uşor confundat, însă această teorie nu prea are logică dacă luăm în considerare că principala hrană a păsărilor flamingo este formată din moluşte, crevete şi alge, forme de viaţă care nu au sistem vizual.
Citește pe Antena3.ro