x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Premiul Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie

20 Dec 2008   •   00:00

Economist. Autor. Ziarist. Eseist. Profesor. Acestea sunt atributele lui Paul Robin Krugman, americanul care a primit anul acesta Premiul Nobel pentru Economie pentru "analiza modelelor de comerţ şi a locaţiei activităţii economice".



Teoria lui Paul R. Krugman, pe care acesta a publicat-o într-o serie de lucrări în 1979 şi 1980, vorbeşte despre mecanismele de funcţionare a comerţului în ţările care produc şi consumă bunuri similare. El a analizat situaţia ţărilor care nu diferă din punct de vedere tehnologic sau din perspectiva resurselor, ci din cea a bunurilor diferenţiate produse de aceste ţări. A avut totodată permanent în colimator factorii globalizării, ai schimbului liber, precum şi ai fenomenului de urbanizare. În lumea ştiinţifică, Krugman este cunoscut pentru contribuţiile sale în domeniul schimbului comercial. El este un critic înnăscut al "noii economii" de la sfârşitul anilor ’90, dar şi al ratelor de schimb fixe din Asia de Est şi de Sud-Est. Specialistul american  a criticat totodată politica economică promovată de autorităţile thailandeze în 1997 înaintea declanşării crizei financiare din Asia.

CRIZĂ 2008.
Întrebat despre actuala criză financiară, Krugman a declarat, la începutul acestei luni, că nu a putut să o prezică. "Ar fi trebuit să îmi dau seama. Mi-e ciudă că nu am înţeles în ce măsură suntem la mila efectelor de domino ale finanţelor. Am ştiut că bula urma să explodeze şi că vor fi multe probleme, dar nu mi-am dat seama cât de dureros va fi", a spus el într-o declaraţie citată de agenţia NewsIn. Potrivit unei intervenţii la Radio România Cultural, corespondentul de la Stockholm aminteşte că laureatul Nobel pentru Economie de anul acesta consideră că cel mai bun model de urmat pentru guvernele aflate în criză este cel japonez, în care fiecare contribuabil ajută la redresarea economică: "Măsurile luate la începutul anilor ’90 de guvernul japonez au dat roade". Krugman este convins că actuala criză va dura cel puţin doi ani şi nu exclude ca perioada să se extindă la un deceniu. "Este bine ca statul să facă o infuzie de capital în economie şi în sistemul social, dar numai urmând un plan foarte bine pus la punct", a mai spus profesorul american.
AUTOR. Krugman şi-a adunat ideile, care aparţin economiei aşa-zis keynesiene (teoria enunţată de economistul britanic John Maynard Keynes, care spune că statul ar trebui să stimuleze creşterea economică şi să îmbunătăţească stabilitatea în sectorul privat), într-o lucrare de referinţă intitulată "Peddling Prosperity". Cartea cu cea mai mare audienţă se numeşte "International Economics: Theory and Policy". În general, Krugman este considerat ca având orientare liberală sau pregresivă. El s-a remarcat într-o serie de critici lansate împotriva administraţiei lui George W. Bush, cu precădere în politicile promovate de Casa Albă atât în afara Statelor Unite, cât şi în interiorul lor.


PAUL ROBIN KRUGMAN

Specialist în ştiinţe economice şi relaţii internaţionale, Paul Robin Krugman lucrează în prezent la Universitatea Princeton. De mai bine de opt ani, laureatul Premiului Nobel pentru Economie de anul acesta scrie cronici la publicaţia americană New York Times. Krugman a scris, până în prezent, nu mai puţin de 200 de lucrări tematice şi 20 de cărţi de specialitate şi face parte din grupul celor 50 de cei mai influenţi economişti din lumea întreagă.


NOBEL PENTRU PACE

Fost preşedinte al Finlandei, Martti Oiva Kalevi Ahtisaari a câştigat anul acesta Premiul Nobel pentru Pace pentru rolul de artizan al tratatului de pace din Kosovo, precum şi al negocierilor din provincia indoneziană Aceh. "Ahtisaari nu rezolvă conflicte, ci oferă soluţii pe termen scurt ce sunt pe placul Vestului", declara norvegianul Johan Galtung, amintind că fostul lider finlandez nu ezită să propună soluţii care contravin legislaţiei internaţionale. În vârstă de 71 de ani, Ahtisaari a declarat zilele trecute că intenţionează să renunţe la carieră în favoarea familiei. De curând, a devenit bunic şi crede că a venit momentul retragerii din activitate.

×
Subiecte în articol: zoom pe nobel krugman