x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Proiect - Naste robotul!

Proiect - Naste robotul!

de Oana Vataselu    |    07 Mai 2006   •   00:00
Proiect - Naste robotul!

O echipa de medici americani a proiectat un simulator de nasteri. Copilul mamei artificiale este si el... robot.

O echipa de medici din Miami, SUA, a proiectat un simulator pentru a reduce numarul deceselor la nastere.

Femeie. Blonda. Insarcinata. Nu spune nimic. Doar naste. Cand vrei, cum vrei. Asa a caracterizat proiectul "Noele" medicul Paul Preston, unul dintre "parintii" inventiei. Proiectul a prins viata in momentul in care rezultatele statisticilor efectuate in SUA au indicat o crestere a deceselor cauzate de "erori fatale" ale medicilor. Mai exact, aproape 100.000 de paciente decedate in timpul nasterii au dus la "venirea pe lume" a femeii care nu moare niciodata - Noele, aceasta putand fi "regenerata" dupa fiecare eroare umana fatala. "Prin acest proiect incercam sa reparam erorile medicilor obstetricieni", a continuat Preston.

REZULTATUL FERICIT. Noele este, de fapt, "un simulator de nasteri", asa cum sustin, in gluma sau nu, medicii de la Institutul de Medicina, parte a Academiei Nationale de Stiinta din SUA. Mamica-robot poate fi programata sa "dea nastere" in urma unor complicatii din cele mai variate. De asemenea, travaliul poate fi unul foarte lung si complicat sau unul neasteptat. Ea va aduce un nou copil pe lume in functie de competenta medicilor, aptitudinile acestora fiind analizate foarte strict, cu ajutorul unui laptop atasat capului mamicii Noele. Copilul, sau "rezultatul fericit", este programat sa tipe ca un bebelus, sa se miste, sa se agate de mainile medicilor si inclusiv sa se roteasca in "burta" mamei. In cazul in care medicii nu comit greseli, la sfarsitul "interventiei simulate", acestia vor tine in maini un copil-robot care imita pana la limita confuziei corpul unui copil abia nascut. Chiar si pielea este roz, acoperita cu sange artificial.

MATERIAL DE STUDIU. Noele nu este singurul proiect de acest fel din lume, insa, este cel mai performant, sunt de parere medicii care l-au folosit. Cererile sunt foarte mari pentru ca din ce in ce mai multi medici abandoneaza metodele de studiu, cum sunt cobaii, in favoarea inaltei tehnologii.

Noele, mamica-robot, costa aproximativ 20.000 de dolari. Ea a devenit, deja, materialul de studiu al medicilor din peste 30 de spitale din SUA, care incearca sa reduca numarul deceselor la nastere, informeaza SpiegelOnline. Pentru ca, spun medicii, este mai bine sa gresesti pe un robot de 20.000 de dolari decat pe un pacient viu. Alte 22 de spitale din Idaho si Oregon sunt sponzorizate cu programe asemanatoare.

Propriu-zis, Noele costa intre 3.200 si 20.000 dolari, in functie de complexitatea "simulatorului de nasteri", adica a redarii cat mai exacte a caracteristicilor umane. Astfel, Noele respira, are puls si sangereaza. Dar femeia-robot nu a fost "adoptata" numai de catre medicii din Statele Unite, ci si de cei din Afganistan.
×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica noele