x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Project pitt

Project pitt

20 Dec 2007   •   00:00

La doi ani de la uraganele Katrina şi Rita, actorul american Brad Pitt a iniţiat un proiect pe căt de ambiţios, pe atăt de inedit in materie de mediu. Un experiment in spaţiul virtual care va deveni real cu ajutorul unei campanii internaţionale de străngere de fonduri.

In decembrie 2006, Brad Pitt a convocat un grup de experţi din New Orleans, oraşul cel mai incercat de uraganul Katrina in 2005, pentru a stabili modalităţile de ajutorare a populaţiei sinistrate şi de a-i convinge pe locuitorii regiunii că reconstrucţia regiunii merită tot efortul. Cunoscut pentru preocupările sale ecologiste, Pitt a sponsorizat o competiţie arhitecturală organizată de Global Green, in care competitorii s-au intrecut in idei care mai de care mai năstruşnice cu privire la proiecte imobiliare durabile. Aşa s-a născut practic Proiectul Roz - un complex de case solide şi "prietenoase cu mediul incojurător".

Â

KATRINA. Anul 2005 a fost pentru americani unul cu ghinion. Două uragane au lovit intr-o perioadă scurtă de timp o singură regiune din Statele Unite - partea de sud-est. Pagubele produse de Katrina in august 2005 in trei state americane - Louisiana, Mississippi şi Alabama - au fost de ordinul a zeci de miliarde de dolari, ceea ce i-a atras uraganului renumele de cel mai costisitor fenomen meteorologic care s-a abătut vreoadată asupra Statelor Unite. Mii de oameni şi-au văzut agoniseala de-o viaţă ducăndu-se pe apa Sămbetei după ce furtuna şi văntul năprasnic au măturat totul in cale. Căteva zeci de americani, care se adăpostiseră in domul din New Orleans (Lousiana), au povestit cum au văzut acoperişul lăcaşului smuls de rafale şi stălpii de inaltă tensiune cum erau luaţi pe sus ca şi cănd ar fi fost nişte fulgi de zăpadă. Imaginile transmise de televiziunile americane erau infricoşătoare. In statul Mississippi, furtuna năpraznică a inundat intreaga zonă de coastă şi văntul puternic a tras la sol căteva vase ancorate in porturi. ‡

‡ Katrina a fost al şaselea cel mai puternic uragan inregistrat vreodată in Oceanul Atlantic.

RITA. In septembrie 2005, uraganul Rita a adus in sud-estul SUA furtuni de categoria a patra (din cinci existente) şi vănturi de 210Â kilometri pe oră. Rita a fost mai puţin costisitoare decăt surata ei estivală, producănd pagube de 11,3 miliarde de dolari. Sute de mii de americani au fost evacuaţi din calea ploilor torenţiale, a văntului năprasnic şi a valurilor de patru metri inălţime. "Dezmăţul" naturii a dat de furcă armatei americane, care efectua in regiunea New Orleansului operaţiuni de intervenţie legate de uraganul Katrina. Căt despre platformele petroliere din Golful Mexic, Departamentul de Energie de la Washington a răsuflat uşurat atunci cănd, trăgănd linia, a anunţat că Rita nu a produs pagube importante instalaţiilor de extracţie şi rafinăriilor.

Statele Texas şi Louisiana au suferit cele mai mari pagube, iar oraşul New Orleans (din Louisiana) a fost de data aceasta mai ferit, cu inundaţii de amploare mai mică şi cu doar 15% din teritoriu afectat. In Texas, Rita a distrus mai multe comunităţi care trăiau pe zonele de coastă din sud-est, iar oraşul Port Arthur, important centru petrochimic, a fost inundat in căteva ore. Sute de oameni au rămas fără case, iar liniile de inaltă tensiune au fost rupte de ploaie şi vijelie. Uraganul a măturat in căteva ore, dar la o intensitate mai redusă, coasta mexicană, stărnind panica printre locuitorii acestei zone.

Potrivit experţilor, Rita a fost al patrulea cel mai intens uragan inregistrat vreodată in Oceanul Atlantic şi cel mai intens ciclon tropical observat vreodată in Golful Mexicului.

UN PROIECT POLITIC? In 2006, Brad Pitt şi-a arătat interesul pentru reconstrucţia cartierului cel mai lovit din New Orleans. Primul pas pe care l-a făcut a fost să-i contacteze pe ecologiştii de la organizaţia Global Green. Un an mai tărziu, el şi soţia sa, Angelina Jolie, şi-au cumpărat o casă in oraş.

Pentru a-şi duce la indeplinire visul de a ajuta familiile sinistrate, Pitt a pus bazele unei organizaţii non-profit, numită Make It Right. Propunăndu-şi să construiască imobile ecologice cu design atrăgător, dar la preţuri rezonabile, actorul a adunat in jurul său mai multe companii americane şi internaţionale de profil şi s-a pus pe treabă. Au răspuns solicitărilor lui Brad Pitt arhitecţii birourilor firmei Graft din Los Angeles, Berlin şi Beijing, arhitecţii de la William McDonough & Partners, experţii de la Fundaţia Cherokee Gives Back (grupul non-profit al companiei Cherokee Investment Partners specializat pe reconstrucţie şi redezvoltare durabilă a imobilelor), precum şi Trevor Neilson şi Nina Killeen, consilierii fundaţiei Make It Right. Pitt şi asociaţii săi au cooptat autorităţile din New Orleans şi mai multe organizaţii neguvernamentale locale cu care lucrează cot la cot .

Şi asta nu e tot. Pitt le-a cerut candidaţilor la prezidenţialele de anul viitor din SUA să-i ajute pe sinistraţii din New Orleans, care nu

şi-au găsit incă liniştea la mai bine de doi ani de la trecerea uraganelor. "Sper ca proiectul meu să devină unul dintre principalele tematici dezbătute in timpul campaniei electorale", i-a spus Pitt lui Larry King de la CNN.

VIZIUNE. Pink Project (Proiectul Roz) reprezintă "un hibrid de artă, elemente de arhitectură, de cinematograf, de mass-media şi de strategii de finanţare", spun experţii de la Graft Partners, insistănd asupra rolului acestor structuri colorate din New Orleans de "instrument de comunicare comemorativă". Rozul a fost ales metaforic, ca simbol al viitoarelor cămine ale celor care şi-au pierdut familiile in cataclisme şi care au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele. Rozul impărtăşeşte mesajul "Ei nu au fost uitaţi" (referindu-se la morţii, răniţii şi dispăruţii din timpul celor două uragane).

Nici locul pe care este deja ridicat şantierul nu a fost ales la nimereală. Din intreg New Orleansul, o singură zonă a fost cel mai greu lovită de Katrina şi de Rita: cartierul Lower Ninth Ward din estul oraşului. Aici au fost deja amenajate 150 de structuri metalice "imbrăcate" in material de culoare roz. Structurile pot fi imbunătăţite deocamdată virtual, cu ajutorul fondurilor strănse pe internet, in cadrul unei campanii de caritate.

Pe măsură ce instalaţiile capătă contur - fiecare obiect şi materialele de construcţii pot fi cumpărate online cu bani donaţi, Proiectul Roz va reuşi să-şi atingă scopul - să sesizeze conştiinţa colectivă cu privire la schimbările climatice. Pitt şi echipa sa au promis că oricine este binevenit să participe la construirea efectivă a celor 150 de case. Motiv pentru care pe website-ul www.makeitrightnola.org pot fi vizualizate donaţiile de pănă acum şi componentele achiziţionate cu aceşti bani.

×
Subiecte în articol: katrina new orleans pitt rita orleans eco