x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Rechinul de Groelanda, veteranul de 400 de ani

Rechinul de Groelanda, veteranul de 400 de ani

de Dan Radu    |    18 Aug 2016   •   18:30
Rechinul de Groelanda, veteranul de 400 de ani

Rechinii de Groelanda sunt cele mai longevive vertebrate care trăiesc pe pământ, arată un studiu al cercetătorilor din Danemarca, publicat în revista "Science". O femelă din această specie cu metabolism foarte lent ar fi ajuns la vârsta de 400 de ani, potrivit datării cu ajutorul carbonului efectuată de cercetători pe cristalinul din ochiul animalului.

Cercetătorii au făcut măsurători pe 28 de specii de animale considerate foarte longevive pentru a stabili care este vârsta lor reală. Vârsta rechinului a fost estimată a fi de minimum 272 de ani. Cea mai mare probabilitate, însă, este ca vârsta specimentului să fie undeva în jurul a 400 de ani. Până la această măsurătoare, cel mai logeviv animal vertebrat fusese măsurat a fi o balenă de 211 ani. "Bănuiam că avem de-a face cu un animal neobişnuit, dar cred că toţi cercetătorii din domeniu au fost foarte surprinşi de vârsta acestui rechin", spune coordonatorul cercetării, profesorul Julius Nielsen, de la Universitatea din Copenhaga. Oamenii de ştiinţă spun că după instalarea maturităţii rechinii de Groelanda cresc într-un ritm de un centimetru pe an. Maturitatea sexuală ar apărea undeva la vârsta de 150 de ani, când rechinii ajung la o lungime de aproximativ patru metri.

Vârstă greu de stabilit

Vârsta acestor rechini a fost greu de stabilit, până în prezent, deoarece aceste animale nu au foarte multe ţesuturi tari care să nu se regenereze şi care să poată fi testate. În cazul femelei de rechin de Groelanda, care a murit după ce a fost prinsă în plasele unor pescari, cercetătorii au recoltat cristalinul din ochi. Acest ţesut nu se regenerează ci rămâne acelaşi de când rechinul are o vârstă foarte mică. Supus testărilor cu ajutorul carbonului, vârsta ţesutului a fost stabilită în intervalul cuprins între 272 de ani şi 512 ani. Probabilitatea ca cele două extreme să reprezinte vârsta reală este foarte mică, însă, cea mai bună estimare fiind în jur de 400 de ani.  "A fost născută cândva între 1501 şi 1744, dar cel mai probabil în secolul XVII. Chiar dacă luăm cea mai mică vârstă posibilă, tot este cel mai longeviv vertebrat", spune Julius Nielsen. "Dacă vârsta la care se instalează maturitatea sexuală este 150 de ani, înseamnă că exemplarele actuale încă mai suferă în urma pescuitului intensiv de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. În Atlantic observăm preponderent exemplare tinere, care mai au poate 100 de ani până să se poată reproduce", avertizează Nielsen.

 

Cel mai bătrân animal nevertebrat descoperit vreodată a fost scoica poreclită "Ming". Specimenul se născuse în 1499 şi supravieţuise până la vârsta de 507 ani, când a fost pescuită, în largul Islandei

 

Rechinii de Groelanda ajung la lungimi de cinci metri şi o greutate de 1,4 tone. Adaptaţi traiului la adâncimi foarte mari, rechinii sunt foarte leneşti, înotând cu o viteză medie de 1,5 kilometri la oră. Carnea lor e toxică, din cauza concentraţiei mari de oxid de trimetilamina, consecinţă a metabolismului foarte încet.

×