x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Rezultate INCREDIBILE: Ce se întâmplă cu pacienţii care cred în Dumnezeu, în timpul unui tratament psihiatric

Rezultate INCREDIBILE: Ce se întâmplă cu pacienţii care cred în Dumnezeu, în timpul unui tratament psihiatric

30 Apr 2013   •   08:36
Rezultate INCREDIBILE: Ce se întâmplă cu pacienţii care cred în Dumnezeu, în timpul unui tratament psihiatric

Pacienţii care cred în Dumnezeu răspund mai bine la tratamentele psihiatrice pe termen scurt, conform unui nou studiu coordonat de David Rosmarin, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School din Boston, informează LiveScience.com, citat de Agerpres. "Am descoperit că pacienţii mai credincioşi aveau rezultate mai bune în urma tratamentelor, simţindu-se mai bine cu propria persoană şi suferind mai puţin de depresii şi stări de anxietate", a spus Rosmarin pentru LiveScience.

În cadrul studiului au fost monitorizaţi 159 de pacienţi din cadrul programului Behavioral Health Partial Hospital desfăşurat la spitalul McLean din Belmont, Massachusetts. Aceşti pacienţi primeau tratament pentru diferite afecţiuni de ordin psihiatric, printre care şi depresia şi anxietatea, iar durata medie în care au participat la acest program a fost de 2 săptămâni.

Participanţii la studiu au fost rugaţi să-şi cuantifice credinţa în Dumnezeu şi aşteptările pe care le au cu privire la eficienţa tratamentului primit pe o scară cu 5 grade. La începutul şi la încheierea programului, cercetătorii au evaluat starea de bine a fiecărui pacient - stare definită prin nivelurile înregistrate de depresie, anxietate şi tendinţe autodistructive. Concluzia este că pacienţii care au susţinut că au mai mult decât "o mică" credinţă în Dumnezeu aveau o şansă de două ori mai mare de a răspunde pozitiv la tratamentul administrat, conform lui Rosmarin.

"Încrederea în Dumnezeu poate facilita încrederea în tratament. Pacienţii care aveau mai multă credinţă într-o forţă superioară, aveau şi mai multă credinţă în efectele tratamentului. Ei au fost de la început optimişti cu privire la tratament şi au crezut că îi va ajuta", a mai spus David Rosmarin.

Deşi noul studiu nu s-a axat în mod specific asupra legăturilor dintre tipul credinţelor de ordin spiritual, tipul afecţiunilor psihiatrice şi rezultatele tratamentelor, Rosmarin este convins că în terapie un rol important este jucat de credinţă. Dacă medicii vor înţelege mai bine impactul spiritualităţii asupra diferitelor tratamente, ar putea fi dezvoltate noi tratamente, mai eficiente, care să răspunde nevoilor pacienţilor.

×