x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Premiu de 1,5 milioane dolari pentru cel mai eficient robot cosmic

Premiu de 1,5 milioane dolari pentru cel mai eficient robot cosmic

11 Iun 2014   •   14:25
Premiu de 1,5 milioane dolari pentru cel mai eficient robot cosmic

NASA pune la bătaie în această săptămână un premiu de 1,5 milioane de dolari pentru echipa de ingineri şi inventatori care a reuşit să construiască cel mai eficient robot autonom, capabil să navigheze singur într-un câmp de explorare care imită peisajul extraterestru selenar sau marţian şi să adune mostre geologice fără niciun fel de ajutor uman, conform SPACE.com.

În timp ce roboţii din actuala generaţie dedicată explorării spaţiale, aşa cum este cazul roverului robotizat Curiosity, aparţinând NASA, pot îndeplini anumite sarcini în mod autonom, ei sunt dependenţi totuşi de comenzile primite de la operatorii rămaşi în centrele de control ale misiunii de pe Pământ. Obiectivul concursului denumit 'NASA's 2014 Sample Return Robot Challenge' este de a expune tehnologia care permite roboţilor să se deplaseze şi să adune mostre din diferite tipuri de teren, în mod complet autonom.

La concursul care începe miercuri s-au înscris 18 echipe. Concursul este organizat în campusul Institutului Politehnic Worcester, din Massachusetts.

'De abia aşteptăm să vedem ce vor reuşi roboţii acestor 18 echipe, pornind de la lecţiile învăţate în primii doi ani ai competiţiei', a comentat Sam Ortega, manager al programului 'NASA's Centennial Challenges'. 'Sperăm că această întrecere va fi un succes şi că mai multe echipe vor reuşi să treacă de primul nivel pentru că adevăratele provocări, cele care aduc premii, încep abia de la nivelul 2', a mai adăugat el.

Un robot va încheia cu succes primul nivel al competiţiei dacă va putea reveni pe platforma de start cu o mostră intactă de sol sau rocă, în interval de timp de 30 de minute, conform regulamentului întocmit de NASA. Echipele care vor încheia cu succes primul nivel, vor trece la cel următor, care are drept obiectiv revenirea pe platforma de start cu cel puţin două mostre intacte, în interval de timp de 2 ore. 

Premierea va avea loc la 14 iunie, în cadrul Festivalului TouchTomorrow, desfăşurat în campusul aceleiaşi universităţi. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: roboti nasa concurs roboti