x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Roboții japonezi merg la școala umorului pentru a reuși să interacționeze mai bine cu oamenii

Roboții japonezi merg la școala umorului pentru a reuși să interacționeze mai bine cu oamenii

19 Sep 2022   •   17:50
Roboții japonezi merg la școala umorului pentru a reuși să interacționeze mai bine cu oamenii

Roboții japonezi merg la școala umorului. pentru a reuși să interacționeze mai bine cu oamenii și să aibă „conversații mai naturale”. S-ar putea să dureze circa 10 sau 20 de ani până când oamenii vor putea avea o discuție informală cu un robot.

Robotul Erica a fost echipat cu un sistem de inteligență artificială care recunoaște râsul uman și evaluează dacă trebuie să răspundă, poate cu un chicotit politicos sau cu un râs mai deschis, pentru a permite conversații mai naturale și mai empatice.

Rezultatele primelor experimente sunt publicate în revista „Frontiers in Robotics and AI” de către cercetătorii de la Universitatea din Kyoto, notează ANSA.

Sistemul de inteligență artificială al robotului Erica a fost antrenat pe baza a peste 80 de dialoguri între studenți și robot, controlat de la distanță de actrițe amatoare.

Au fost distinse trei tipuri de râs: râsul "solo", care nu stârnește râsul interlocutorului, râsul "social", care este făcut doar din politețe sau jenă, și râsul "vesel", rezultat al umorului.

Pe baza înregistrărilor audio, algoritmul a învățat caracteristicile de bază ale râsului social, care tinde să fie mai discret, și ale râsului vesel, cu scopul de a le reproduce în situații adecvate.

Simțul umorului robotului a fost apoi testat în patru dialoguri scurte cu o persoană. Videoclipurile corespunzătoare au fost supuse judecății a 130 de voluntari, care au apreciat comportamentul robotului Erica ca fiind mult mai natural și mai empatic decât atunci când râdea întotdeauna ca răspuns la râsul oamenilor sau când nu râdea deloc.

Râsul este doar un element care poate face conversația cu oamenii mai naturală.

"De fapt, roboții ar trebui să aibă un caracter distinctiv și credem că pot demonstra acest lucru prin comportamentele lor în timpul conversației, cum ar fi râsul, privirea, gesturile și modul în care vorbesc", subliniază primul autor al studiului, Koji Inoue: "Nu credem că este o problemă ușoară: s-ar putea să dureze mai mult de 10 sau 20 de ani până când vom putea avea în sfârșit o discuție informală cu un robot, așa cum am face-o cu un prieten".

×
Subiecte în articol: roboti japonia scoala umorului