x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Rusia amână retragerea de pe Staţia Spaţială Internaţională

Rusia amână retragerea de pe Staţia Spaţială Internaţională

24 Oct 2022   •   16:15
Rusia amână retragerea de pe Staţia Spaţială Internaţională

Rusia ar putea continua colaborarea cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS) până în 2028, scrie dpa.

"Considerăm că este posibil să continuăm să folosim ISS într-o configuraţie minimă până la construcţia unei staţii orbitale ruseşti, adică până în 2028", a declarat ministrul rus al Industriei, Denis Manturov, care a precizat că această colaborare va ajuta Rusia să își continue programul spațial și va proteja expertiza tehnică și industrială a țării, dar și prezența Rusiei în cosmos. 

Denis Manturov a susţinut că noua dată pentru încheierea acestei cooperări îi va permite Rusiei să-şi asigure continuitatea programului său spaţial, adăugând că acesta este singurul mod de a proteja expertiza tehnică şi industrială rusă, precum şi imaginea şi independenţa Rusiei ca naţiune care explorează cosmosul.

Autoritățile ruse au anunțat anterior că se vor retrage de pe ISS în 2024, la expirarea contractului. 

"Ne vom îndeplini fără îndoială toate obligaţiile faţă de partenerii noştri din cadrul ISS. Însă decizia de a părăsi această staţie după 2024 a fost luată. Cred că până atunci vom începe să construim staţia orbitală rusă. Viitorul zborurilor cu echipaj rusesc trebuie să se bazeze pe un program ştiinţific sistemic şi echilibrat, astfel încât fiecare zbor să ne îmbogăţească cu noi cunoştinţe în domeniul spaţial", a spus directorul agenţiei spaţiale Roscosmos, Iuri Borisov, citat de AFP, în timpul unei întâlniri cu Vladimir Putin. 

Iuri Borisov l-a înlocuit pe Dmitri Rogozin la conducerea Roscosmos, în această primăvară. Are 65 de ani și a fost anterior vicepremier responsabil cu complexul militaro-industrial rus care include şi domeniul spaţial.
"Este o mare onoare pentru mine, dar presupune şi obligaţii suplimentare", i-a spus Borisov după preluarea conducerii Roscosmos.  
"Domeniul spaţial se află într-o situaţie dificilă şi cred că sarcina mea principală nu este să cobor ştacheta, ci să o ridic, mai ales prin furnizarea de servicii spaţiale necesare economiei ruse", a precizat acesta, referindu-se la navigaţie, comunicare şi transmisia de date.

Rachetele rusești Soiuz au fost depășite de cele ale companiei SpaceX, deținută de miliardarul american Elon Musk, în 2020. 



 

×
Subiecte în articol: iss roscosmos