x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă S-a găsit apă pe Titan

S-a găsit apă pe Titan

de Anca Aldea    |    26 Iul 2008   •   00:00

Unul dintre lacurile de la suprafaţa lui Titan - unul idntre cei mai mari sateliţi ai lui Saturn - este în stare lichidă, a anunţat Agenţia Spaţială Americană



Unul dintre lacurile de la suprafaţa lui Titan - unul idntre cei mai mari sateliţi ai lui Saturn - este în stare lichidă, a anunţat Agenţia Spaţială Americană (NASA). Descoperirea a fost făcută în cadrul unei misiuni americano-europene de către sonda Cassini, lansată în 1977 şi aflată pe orbita lui Saturn din iulie 2004. Potrivit informaţiilor primite la sol, lacul de pe Titan "conţine hidrocarburi lichide”. Prezenţa, în stare lichidă, a etanului "face din Titan singurul obiect din sistemul nostru, în afară de Terra, la suprafaţa căruia s-au descoperit lichide”, a declarat, potrivit Mediafax, un responsabil al NASA, divizia din Pasadena (California) însărcinată cu analizarea datelor transmise de Cassini. Lacul a fost denumit "Ontario Lacus” (foto), pentru că suprafaţa sa este aproape la fel de mare ca aceea a lacului Ontario, situat între Canada şi Statele Unite: aproximativ 20.000 de kilometri pătraţi. Etanul se găseşte în stare lichidă pentru că la suprafaţa lui Titan temperaturile sunt foarte joase, respectiv de -184 de grade Celsius.


Semne tolteci în Mexic

Mormîntul unui copil din civilizaţia toltecă a fost descoperit în Tula, Mexic, în timpul unor lucrări de renovare la piaţa centrală a oraşului. Potrivit unui responsabil al Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie, citat de AFP şi preluat de Mediafax, mormînt datează din perioada 900 - 1150 d.Hr. Au fost totodată descoperite elemente decorative pe faţadă, resturi de oase, de vase şi bijuterii. În perioada precolumbiană a Mexicului, tradiţia impunea ca persoanele decedate să fie îngropate alături de ofrande, obiecte şi animale care urmau să-i ţină companie defunctului în călătoria sa spre lumea cealaltă.


Pictură pe pictură, sub semnătura lui Van Gogh

O celebră lucrare a lui Vincent Van Gogh, înfăţişînd un peisaj, ascunde o altă creaţie reprezentînd un chip de femeie. Potrivit Agenţiei Associated Press, oamenii de ştiinţă olandezi au descoperit, utilizînd o tehnologie avansată de scanare cu ajutorul razelor X, detaliile portretului unei ţărănci ascuns sub pictura finală denumită "Petic de iarbă”, creată în 1887 de celebrul artist. "Estimăm că o treime dintre primele lucrări ale lui Van Gogh să fi fost realizate peste alte lucrari deja pictate. Pictorul îşi recicla pur şi simplu propriile pînze”, susţine specialistul olandez Joris Dik, în opinia căruia tehnologia avansată de scanare le-a permis cercetătorilor să creeze un model tridimensional al picturii din care să cureţe, pe rînd, fiecare strat de culoare, pentru a ajunge la descoperirea detaliată a portretului. Noutatea acestei tehnici de scanare constă în realizarea unei imagini complet colorate şi cu contururi evidente, spre deosebire de tehnicile convenţionale de utilizare a razelor X, care oferă doar o imagine parţială şi fără culoare a straturilor ascunse în pictură.


Expoziţie de cristale şi podoabe în Bucureşti

Timp de trei zile – 1,2 şi 3 august -, Muzeul de Geologie din Bucureşti găzduieşte o expoziţie impresionantă de cristale şi podoabe, informează Mediafax. Colecţii şi piese unicat, cristale spectaculoase perfecte pentru decoraţii, geode sau sfere de cristal provenind din mai multe coţuri ale lumii pot fi achiziţionate contra cost. La expoziţia internaţională intitulată "Vara cristalelor” s-au înscris furnizori, producători şi comercianţi de bijuterii şi podoabe din cristal şi pietre semipreţioase. Florile de mină şi gemele reprezintă fără excepţie unicate provenite din regiunile miniere din România, Brazilia, Chile, SUA, Canada, Egipt, Madagascar, India şi Australia. Expoziţia va fi deschisă între orele 10.00 şi 18.00.


Căldură mare la ONU

Un responsabil al Naţiunilor Unite a anunţat că ONU va opri sistemul de climatizare în sediul său din New York la fiecare sfârşit de săptămînă pe toată durata lunii august pentru a lupta, cu prorpiile-i arme, cu încălzirea globală, informează AFP, citată de MEdiafax. Decizia a fost luată de secreatul general al organizaţiei, Ban Ki-moon, care a cerut în mod explicit ca aerul condiţionat să fie oprit în clădirea cu 39 de etaje, determinţnd astfel o creştere a temperaturii de la 22 la 25 de grade Celsius, la fiecare sfîrşit de săptămînă, în august.

×
Subiecte în articol: exclusiv online