Nu am reusit niciodata sa adorm numarand oi. In copilarie, il gaseam mereu in camera mea pe mos Ene la ora stingerii, iar mai tarziu mergeam la culcare cu gandul la inorogi. In urma cu cativa ani, mai multi cercetatori britanici au demonstrat ca nu poti aduce somnul in propria-ti ograda doar cu ajutorul imaginarii unor personaje mai mult sau mai putin fictive, numaratul oilor fiind, de fapt, doar o chestiune inventata de popor.
Recent, un studiu publicat in Suedia a aratat ca mai multe ore de somn te infrumuseteaza la propriu. Au ajuns la aceasta concluzie 65 de oameni, cu varste cuprinse intre 18 si 61 de ani – lor li s-au prezentat seturi de cate doua poze cu indivizi surprinsi de camera de luat vederi inainte si dupa opt ore de somn si, respectiv, inainte si dupa 31 de ore lipsite de orice fel de odihna. Rezultatele au fost uluitoare: persoanele odihnite aratau de invidiat dupa opt ore de somn si se simteau pe masura.
La Universitatea Arizona din Statele Unite, a fost realizata o alta cercetare menita sa demonstreze rolul citirii unei carti si vizionarii unui film sau a unei emisiuni seara. Expertii au observat ca ar trebui sa renuntam la acest obicei, deoarece, din cauza lui, suntem supraexpusi la o doza periculoasa de lumina in timpul noptii. Or, in conditii de intuneric, creierul are altceva de facut – de exemplu sa secrete melatonina, un hormon destul de chinuit seara de seara de lumina data de o veioza sau de ecranul televizorului. Melatonina este produsa de glanda pineala din creier, insa acest lucru se intampla doar in intuneric, insista profesorul Rubin Naiman.
Alti experti de peste Ocean au descoperit ca nu ar trebui sa consumam un tap de bere sau un pahar cu vin inainte de culcare daca nu vrem sa avem cosmaruri sau sa ne trezim in toiul noptii si sa ne uitam pe pereti. Sigur, in aceste conditii, am putea sa incercam ceva relaxant – o baie aromata, un ceai parfumat, o muzica buna – insa asigurati-va ca a doua zi nu aveti de umblat cu noaptea in cap.