x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Salvaţi-l pe Robin Hood

Salvaţi-l pe Robin Hood

08 Noi 2007   •   00:00

Fastuoasa pădure din ţinutul Nottingham (o cunoaşteţi din povestea lui Robin Hood, apărătorul celor săraci) are nevoie de ingrijire specială. Copacii au inceput să imbătrănească şi să moară.

Fastuoasa pădure din ţinutul Nottingham (o cunoaşteţi din povestea lui Robin Hood, apărătorul celor săraci) are nevoie de ingrijire specială. Copacii au inceput să imbătrănească şi să moară. Mai ales Marele Stejar din Edwinstone, oraşul legendar in care se spune că Robin s-a căsătorit cu iubita sa, Marion. De-a lungul timpului, pădurea a fost sfărtecată - a fost nevoie de lemn pentru construirea vaselor medievale, oamenii şi-au amenajat terenuri agricole, iar cei mai instăriţi au deschis ridicat aici mine de cărbune. O nouă năpastă a lovit pădurea din Nottingham, spun specialiştii, referindu-se la incălzirea globală. Au mai rămas 450 de stejari bătrăni, dintre care doar 250 sunt intr-o "formă" bună, iar restul de 200 devin tot mai vulnerabili in faţa schimbărilor climatice. Astfel că mai multe ONG-uri s-au angajat să salveze ce se mai poate din pădurea care astăzi n-a mai rămas decăt cu 450 de acri, din cei 10.000.

Toxinele Bt intră in acţiune

Mai mulţi cercetători americani şi mexicani au anunţat descoperirea unei modalităţi de a combate paraziţii rezistenţi la toxinele Bt (considerate ideale pentru distrugerea selectivă a unor insecte fără să afecteze alte organisme). Specialiştii au modificat o particulă extrem de mică din componenţa toxinei Bt. Rezultatul i-a surprins pe cercetători: schimbarea a fost suficientă pentru a omori insectele dăunătoare din lanurile de porumb şi din culturile de bumbac. Experţii au căutat această metodă pentru "a controla paraziţii intr-o manieră convenabilă mediului inconjurător", iar "toxinele modificate determină crearea unui nou insecticid mult mai eficace şi care nu are un impact negativ asupra mediului inconjurător", spune profesorul Bruce Tabashnik.

Katrina nu a ajuns şi la inima lui Bush

Preşedintele SUA şi-a exercitat dreptul de veto pentru a respinge o lege prin care Congresul ar fi trebuit să autorizeze mai multe proiecte de consolidare a zonelor de coastă. Legea, care prevede realizarea a cătorva sute de astfel de proiecte in valoare de 23 de miliarde de dolari, insistă asupra prevenirii unor fenomene meteo extreme, cum a fost uraganul Katrina, din august 2005, soldat cu moartea a peste 1.800 de oameni. Bush a invocat costuri prea mari pentru proiecte "inutile".

8 miliarde de lire sterline aruncate pe apa sămbetei

Alarmat că britanicii aruncă la gunoi circa o treime din cumpărăturile pe care le fac in supermarketuri şi la piaţă, Guvernul de la Londra a lansat recent o campanie la nivel naţional pentru a-i convinge pe oameni să nu mai exagereze cănd fac cumpărături şi pentru a-i determina să economisească cele opt miliarde de lire sterline care se duc pe apa sămbetei din cauza irosirii anuale a 6,7 milioane de tone de alimente. Mai multe studii arată că 90% dintre britanici habar nu au ce cantitate de măncare aruncă zilnic la coşul de gunoi, producănd astfel metan, un gaz cu efect de seră. In topul celor mai nedorite alimente pe masa sau in frigiderele britaniclor se află măncărurile gătite, urmate de fructele şi legumele proaspete şi de păine şi prăjituri, scrie cotidianul The Guardian.

Inundaţiile au răvăşit sudul Mexicului

Cel puţin un milion de mexicani şi-au văzut recoltele distruse de inundaţiile care au făcut ravagii in toată partea de sud a ţării. In statul mexican Tabasco, autorităţile au anunţat că 80% dintre terenuri au fost grav afectate de ploi. Tabasco a fost lovit cel mai greu de intemperii, dintre cei 2,1 milioane de locuitori, mai mult de jumătate fiind afectaţi, au declarat surse locale. Guvernatorul a apreciat, că Tabasco nu s-a confruntat niciodată cu o asemenea situaţie extrem de gravă.

×
Subiecte în articol: eco