x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire senzațională: șarpele BOA pitic, o specie nouă în Amazonul ecuadorian

Descoperire senzațională: șarpele BOA pitic, o specie nouă în Amazonul ecuadorian

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2023   •   23:45
Descoperire senzațională: șarpele BOA pitic, o specie nouă în Amazonul ecuadorian
Sursa foto: Hepta

Un boa pitic de un metru lungime a fost descoperit în Amazonul ecuadorian. După ce au analizat imaginile, cercetătorii au stabilit că este vorba despre o specie nouă, potrivit CNN.

Oamenii de știință au identificat o nouă specie de boa pitic care trăiește în Amazonul ecuadorian. Alex Bentley, coordonatorul unei stații de cercetare de la poalele Anzilor, a dat peste un șarpe mic, încolăcit pe un copac. El a trimis o fotografie a șarpelui colegilor cercetători.

„Am fost imediat surprinși, pentru că nu ar fi trebuit să fie acolo", a declarat cercetătorul Entiauspe-Neto.

Alți șerpi boa pitici au fost identificați în diferite părți din America de Sud și din Indiile de Vest, dar niciunul nu a fost găsit în regiunea din Ecuador în care se află Bentley. Cel mai asemănător șarpe din Ecuador trăiește la vest de Anzi și, potrivit lui Entiauspe-Neto, arată „radical diferit" de specimenul din fotografia lui Bentley.

Deși șarpele nu se potrivea cu nicio specie cunoscută de boa pitici, avea multe în comun cu un exemplar din Muzeul de Științe Naturale din Ecuador colectat în urmă cu mai mulți ani.

Comparând atât caracteristicile fizice, cât și secvențele genetice ale șerpilor misterioși cu speciile cunoscute, cercetătorii au stabilit că au găsit un animal nou pentru știință. Aceștia l-au numit Tropidophis cacuangoae în onoarea lui Dolores Cacuango, o activistă indigenă care a apărat drepturile femeilor și a fondat primele școli bilingve din Ecuador, cu lecții în spaniolă și în limba indigenă Quechua.

La fel ca și colegii săi boa pitici, T. cacuangoae este înrudit la distanță cu boa constrictor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: șarpe boa pitic specie noua descoperire