Pentru că anul acesta işi atinge formal limita perioadei de funcţionare pentru care fusese proiectat, dar se descurcă in continuare excelent pe orbită, satelitul european Envisat va rămane suspendat la 800 de km altitudine pe mai departe pentru a transmite in fiecare zi date importante despre emisiile de gaze, efectul de seră şi alte tipuri de măsurători.
Satelitul transmite zilnic 250 de gigabiţi de date, monitorizand in fiecare zi emisiile de dioxină de carbon, poluant de origine industrială, relatează AFP. "Constatăm că emisiile sunt stabile in Europa şi in Statele Unite, dar intr-o creştere consistentă in China. Putem vedea şi impactul schimbărilor economice asupra mediului", a declarat directorul elveţian al misiunii, Henri Laur.
Envisat este cel mai mare obiect trimis in spaţiu pentru studierea Pămantului, avand 10 instrumente de cercetare, 8 tone greutate şi 10 metri lungime. Satelitul a trimis imagini şi măsurători referitoare la stadiul in care se află gheţarii groenlandezi şi a indicat faptul că nivelul mărilor a crescut cu 3 milimetri pe an, in medie, in ultimii 5 ani.
Citește pe Antena3.ro