x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Scutul Star Trek

Scutul Star Trek

15 Noi 2008   •   00:00

Cercetătorii au găsit o metodă prin care să protejeze astronauţii de radiaţiile nocive din spaţiu şi să ajute la derularea în siguranţă a misiunilor pe Marte, informează AFP.



 Invenţia include mai multe idei, printre care şi scutul de protoni prezentat în celebrul serial de televiziune "Star Trek". În timpul călătoriei spre Marte, astronauţii vor fi expuşi la toate particulele sub-atomice care se mişcă în spaţiu. Aceste particule au capacitatea de a secţiona ADN-ul uman, mărind considerabil riscurile de cancer. În 1960 s-a ajuns la idea creării unui scut magnetic, asemănător celui care înconjoară Pământul, pentru protejarea navei şi a echipajului. Cercetătorii britanici şi portughezi sunt de părere că această metodă ar fi eficientă, însă într-o formă puţin diferită faţă de cea propusă în 1960. "Ideea este asemănătoare celei din Star Trek, când Scottie (inginerul-şef de la bordul USS Enterprise, n.r.) activează un scut care protejează nava de razele de protoni", a declarat Bob Bingham de la Laboratorul Rutherford Appleton din Oxford (Marea Britanie). O echipă de la Institutul Tehnic din Lisabona (Portugalia) a testat o versiune mai mică a dispozitivului de protecţie în simularea unei furtuni solare de particule atomice. "Mini-magnetosfera" va respinge aproape toate particulele, însă nu poate lupta împortiva unei alte probleme: razele cosmice puternice. Acestea vor fi stopate de un scut special asemănător vestei antiglonţ.



TEHNOLOGII IMPRESIONANTE

China vrea să deţină cel mai eficient mijloc de monitorizare tridimensională a galaxiei, aşa că va începe construcţia unui telescop imens, într-o zonă împădurită din nord-estul Beijingului, relatează Reuters, citată de Mediafax. LAMOST, noul telescop, va fi diferit de cele tradiţionale, care se mişcă pentru a urmări obiectele studiate. Acesta va avea structură fixă şi două segmente de oglinzi mobile. Nici forma nu este cea obişnuită, de dom. Viitorul telescop chinez va fi o reprezentare mare şi albă a simbolului "pi". Şi din punct de vedere tehnologic, LAMOST este impresionant. Va avea un unghi de deschidere de patru metri şi 4.000 de fibre optice care pot simultan să urmărească şi să decodeze lumina stelară. Întregul proiect este evaluat la suma de 34,4 milioane de dolari.

STELE ŞI PLANETE NOI
Astronomii Universităţii St. Andrews, Scoţia, au descoperit cea mai tânără planetă, informează site-ul Fundaţiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite. Dintr-o fotografie a stelei HL Tau, imagine realizată cu ajutorul computerului, se poate observa un punct (dreapta sus) situat, faţă de steaua-mamă, la o distanţă de 75 de ori mai mare decât cea dintre Pământ şi Soare. Acest punct este de fapt o planetă aflată într-un stadiu incipient de formare, imagine inedită pentru astronomii din întreaga lume.  Cercetătorii au concluzionat că aceasta are o vârstă de aproximativ 100.000 de ani şi se află la o distanţă de 250 de ani lumină de Terra.

NAŢIUNE NEOBOSITĂ
Cea mai ambiţioasă misiune spaţială actuală a Chinei este trimiterea unui om pe Lună. Cum însă aceasta necesită perfecţionare şi cunoaşterea mediului misiunii, noua forţă spaţială asiatică intenţionează să trimită pe Lună, până în 2012, un vehicul fără echipaj uman la bord. Potrivit agenţiei Reuters, preluată de Mediafax, înainte de trimiterea sondei lunare, China va lansa satelitul Chang’e-2, urmaşul lui Chang’e-1 – primul satelit selenar lansat de chinezi în 2007. Pe toată perioada misiunii, Chang’e-1 a înconjurat Luna de câteva mii de ori, iar în octombrie anul acesta s-a întors pe Pământ. Specialiştii chinezi au declarat pentru televiziunea de stat că au alcătuit deja programul primei misiuni selenare şi că acesta va include trei etape principale: zborul pe orbită, aselenizarea şi întoarcerea pe Pământ.

NOI EXPLORĂRI PE TITAN
Observatorul din Paris intenţionează să realizeze o serie de explorări mai atente pe Titan, cea mai mare lună a lui Saturn, informează website-ul Space.com. Athena Coustenis, astrofizician şi paleontolog la Observatorul din Paris, va ajuta la proiectarea unui balon cu aer cald, a unei navete şi a unei sonde care vor fi trimise pe Titan. S-a ales varianta balonului cu aer cald pentru explorare deoarece atmosfera lunii este compusă preponderent din azot, ca şi cea a Pământului. Solul moale al acestei luni a planetei Saturn nu este potrivit pentru explorarea cu ajutorul sondelor, însă cea a francezilor va fi înzestrată cu un rotor de elicopter care o va ajuta să zboare din loc în loc.

REÎNVIERE SOLARĂ

După doi ani de activitate scăzută a Soarelui, pe el au apărut pete noi, informează Space.com. Activitatea solară se desfăşoară în cicluri de 11 ani, în cursul cărora avansează de la perioade liniştite la "furtuni" violente. Acestea afectează grav comunicaţiile radio. Aceste efecte sunt aşteptate să apară de acum înainte, au anunţat specialiştii. Astronomii au detectat cinci noi grupuri de puncte pe astru – zone de pe suprafaţa Soarelui în care este înmagazinată energie magnetică – care au produs flăcări solare şi au afectat slab transmisiile radio.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic