Europenii îşi construiesc şi ei roboţii lor casnici, domeniul acesta fiind clar dominat de japonezi. Cea mai vizibilă diferenţă între cele două "filosofii" constă în aspectul modelelor construite: spre deosebire de asiatici, europenii nu mizează pe conceptul de robot umanoid.
Europenii îşi construiesc şi ei roboţii lor casnici, domeniul acesta fiind clar dominat de japonezi. Cea mai vizibilă diferenţă între cele două "filosofii" constă în aspectul modelelor construite: spre deosebire de asiatici, europenii nu mizează pe conceptul de robot umanoid.
Ne-am obişnuit cu noutăţile venite din partea japonezilor în
domeniul roboţilor. Asiaticii produc roboţi care să îi asiste în orice, fie că
vorbim despre roboţi care îi trimit acasă de la serviciu dacă exagerează cu
orele suplimentare, asistenţi casnici sau chiar roboţi care să le alunge singurătatea.
E bine de ştiut însă că şi europenii au preocupări în acest domeniu, un exemplu
fiind un prototip construit de Institutul Fraunhofer pentru Inginerie şi
Automatizări IPA din Stuttgart. Aici a fost conceput "un servitor"
robotizat care poate da o mînă de ajutor la treburile casnice. Expresia "o
mînă de ajutor" poate fi interpretată, în acest caz, cu sensul propriu, întrucît
robotul dispune de un singur braţ, cu trei degete, celălalt membru fiind înlocuit
de o tavă pe care poate servi băuturile. Care-O-bot 3, aşa cum a fost botezat,
are o înălţime de 1,45 metri şi se poate mişca în orice direcţie datorită unei
platforme omnidirecţionale. Dotat cu un arsenal de senzori, camere video şi
scanere cu laser, robotul dispune în timp real de un model tridimensional al împrejurimilor
şi, dacă detectează mişcarea unei persoane pe raza braţului său, se opreşte
pentru a evita un incident nedorit. "Grija" robotului este întreţinută
şi de o serie de senzori de forţă care îl împiedică să apuce prea brutal
obiectele pe care le gestionează.
Care-O-Bot poate fi controlat prin comenzi vocale, poate
recunoaşte şi interpreta o serie de gesturi ale "stăpînului" dar
dispune şi de un panou de comandă. Acesta este integrat, sub forma unui
touchscreen în tăviţa din dotare. Baza de cunoştinţe a robotului cuprinde
informaţii despre o mulţime de articole care se găsesc de obicei într-o casă,
pentru a le putea astfel recunoaşte cu uşurinţă.
ASIMO
Dacă în realizarea modelului european de asistent artificial a fost evitată intenţionat, la nivelul aspectului, asemănarea cu omul, cel mai popular robot al japonezilor, Asimo, se integrează mult mai uşor în mulţime. Acesta a fost folosit pentru a-i servi pe vizitatorii Casei Emisiilor Zero din cadrul Summit G8 din Japonia.
Vesta care ştie cît eşti de încordat
În cadrul proiectului european de cercetare CONTEXT este dezvoltată o vestă care poate indica nivelul de încordare a muşchilor şi interpretează, pe baza acestor informaţii, cît de solicitată este persoana care o poartă. Vesta conţine o serie de circuite electronice integrate în materialul textil care înregistrează starea de excitaţie a muşchilor şi transmit datele unui sistem de analiză. Prototipul a fost testat pe jucători de hochei în timpul antrenamentelor. Membrii proiectului au în vedere extinderea aplicabilităţii acestor rezultate în domeniul jocurilor video, prin realizarea unei veste care ar permite jucătorilor să îi controleze, prin simpla mişcare, avatarurile de pe ecran.
Camera video din organism
Cercetătorii europeni au conceput în premieră o cameră video sub forma unei pastile care poate fi controlată în interiorul corpului unui pacient. Noutatea acestui dispozitiv constă în faptul că le permite medicilor să îl oprească la nivelul esofagului, să o rotească şi să o ajusteze în orice poziţie, pentru o examinare precisă. Sistemul este format dintr-o cameră video, un transmiţător care trimite imaginile unui receiver şi cîteva diode care se comportă similar unui blitz, atunci cînd sunt realizate fotografiile.
Roboţii îi trimit pe japonezi acasă
Japonezii, recunoscuţi pentru numărul mare de ore suplimentare pe care le petrec la serviciu, vor fi trimişi acasă de roboţi în cazul în care "uită" să mai plece de la serviciu. Compania Alsok a anunţat că a creat un robot de supraveghere care va patrula nopţile prin birourile japonezilor pentru a-i trimite acasă pe cei care au lucrat prea mult. Robotul este în stare să ia singur liftul şi este antrenat să repereze salariaţii şi să le ceară acestora să se identifice prin prezentarea legitimaţiei în faţa unui monitor de citire instalat pe "burta" robotului. Serviciile robotului costă 2.300 de euro pe lună dar acesta se poate dovedi eficient în condiţiile în care în Japonia salariaţii declară singuri numărul de ore suplimentare efectuate, care sunt plătite de companie.