x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Şoarecii europeni au devenit imuni la otravă

Şoarecii europeni au devenit imuni la otravă

de Agerpres    |    11 Aug 2011   •   11:24

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca soarecii din casele din Europa au devenit toleranti la otravuri, relateaza BBC.

Potrivit sursei citate, soarecii din Germania si Spania au dezvoltat, prin imperecherea cu specia algeriana a aceluiasi animal, o noua trasatura. Cercetatorii spun ca acest tip de transfer genetic, observat la cele doua specii de soareci, este neobisnuit si de obicei este tipic plantelor si bacteriilor. In plus, noua specie ar putea deveni imuna la aproape orice tip de otrava.

Warfarin este un medicament folosit adesea ca anticoagulant pentru a impiedica formarea de cheaguri periculoase de sange. Functioneaza prin inhibarea proteinei VKORC1, responsabila cu producerea vitaminei K, esentiala procesului de coagulare. Folosirea abuziva a warfarinei poate provoca hemoragii fatale. Este folosita in cantitati mari ca otrava de soareci inca din anii 50.

Insa soarecii au dezvoltat treptat imunitate la aceasta substanta si in nenumarate regiuni din lume au fost gasiti soareci rezistenti la otravuri.

×
Subiecte în articol: rezistenta otrava şoareci warfarin vitamina k