x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Spectacol ceresc: Venus şi Jupiter, într-o aliniere rară în această săptămână (VIDEO)

Spectacol ceresc: Venus şi Jupiter, într-o aliniere rară în această săptămână (VIDEO)

13 Mar 2012   •   06:03
Spectacol ceresc: Venus şi Jupiter, într-o aliniere rară în această săptămână (VIDEO)

Venus si Jupiter, planetele cele mai stralucitoare din sistemul solar, apar pe cer una langa alta in cursul acestei saptamani, intr-o aliniere rara care va dura pana la sfarsitul lui martie.

Cele doua planete se gasesc de duminica seara la trei grade una de cealalta, ca urmare a unui efect de perspectiva, si vor ramane asa pana pe 15 martie, cand vor incepe sa se departeze, informeaza revista americana Astronomy.

Venus se afla in partea dreapta a planetei Jupiter si este de circa 10 ori mai stralucitoare. Cele doua planete se afla in realitate la mare distanta una de alta. Venus se gaseste pe 13 martie la 120 milioane de km de Terra, iar Jupiter, la 840 km.

O asemenea aliniere are loc o data la 13 luni, insa de aceasta data este, se pare, o 'intalnire' foarte spectaculoasa, care nu va mai fi vazuta in emisfera nordica ani buni, au explicat astronomii, citati de site-ul Space.com, precizand ca acest spectacol va dura cateva saptamani. Venus si Jupiter urmeaza sa straluceasca joi seara timp de patru ore dupa asfintitul soarelui, fenomen vizibil la latitudinile din mijlocul emisferei nordice.

In acelasi timp si cu circa 180 de grade mai departe spre est, Marte, planeta rosie, va straluci mult mai mult ca de obicei.

Spre sfarsitul lunii, pe 24, 25 si 26 martie, semiluna se va alatura alinierii planetare Venus - Jupiter, fiind vizibila in compania celor doua planete.

×
Subiecte în articol: venus planete jupiter aliniere