Un imens nor de hidrogen va lovi Calea Lactee, anunţă BBC. Evenimentul se va petrece peste aproximativ 20-40 de milioane de ani, norul aflându-se în prezent la o distanţă de 40.000 de ani lumină de Pământ.
Un imens nor de hidrogen va lovi Calea Lactee, anunţă BBC. Evenimentul se va petrece peste aproximativ 20-40 de milioane de ani, norul aflându-se în prezent la o distanţă de 40.000 de ani lumină de Pământ. Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători de la Observatorul radio astronomic din Statele Unite şi de la Universitatea din Wisconsin-Whitewater, cu ajutorul telescopului Green Bank. Norul de gaz a fost observat încă din 1963 de astronomul american Gail Smith. “Nu ştim încă de unde provine, orbita sa fiind puţin confuză, dar putem spune că începe să interacţioneze cu periferia Căii Lactee”, a declarat dr Felix Lockman, de la Observatorul Astronomic SUA pentru BBC News. Masa gazoasă, numită “Norul lui Smith”, conţine destul hidrogen pentru a produce un milion de stele asemănătoare Soarelui. Măsurile norului sunt de 11.000 de ani-lumină în lungime şi 2.500 de ani-lumină în lăţime, se întreaptă spre galaxia noastră cu 240 km/s şi o va lovi la un unghi de 45 de grade.
- Alexandra Zotta
Soarele prinde viaţă
Soarele îşi începe cel de-al 24-lea ciclu, anunţă NASA. “La 4 ianuarie 2008 a apărut un punct cu polaritate opusă pe Soare, care a dat startul celui de-al 24-lea ciclu solar”, a declarat David Hathaway, de la Centrul Spaţial Marshall. Ciclul solar precedent a culminat în 2000-2002 cu o mulţime de furtuni solare ce au cauzat adevărate bătăi de cap specialiştilor de la NASA. Furtunile solare perturbă sateliţii de care depind previziunile meteo şi navigaţiile GPS. Exploziile de unde radio din flăcările solare intervin în semnalul companiilor telefonice, iar emisiile de materie coronariană ce lovesc Pământul provoacă pene majore de curent. Şi transportul aerian este afectat de exploziile solare. Avioanele ce efectuează curse deasupra polilor pot întâlni grave probleme de emisie-recepţie şi navigaţie. Activităţile solare nu vor apărea însă mai devreme de 2011.