x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Stiinta si tehnica - Funeralii... in spatiu!

Stiinta si tehnica - Funeralii... in spatiu!

de Anca Alexe    |    Oana Vataselu    |    12 Mar 2006   •   00:00
Stiinta si tehnica - Funeralii... in spatiu!

Traditia conform careia dupa ce mori ajungi in ceruri are de ceva vreme un alt inteles.

Nu de putine ori auzim persoane care isi doresc ca, dupa ce mor, sa poata ajunge... pe cer. Acest lucru este de acum posibil datorita companiei americane Space Services, singura din lume care ofera asemenea servicii, dupa cum afirma reprezentantii companiei.

Funeraliile spatiale sunt doar o parte dintr-un set de servicii pe care mai multe companii incearca sa le faca accesibile si oamenilor de rand. Reprezentantii institutiilor de acest gen spun ca lista de "clienti" este intr-o continua crestere. Asta poate si datorita preturilor foarte mici. O astfel de inmormantare costa intre 995 si 5.300 de dolari americani, in vreme ce una traditionala costa acum, in SUA, in jur de 8.000 de dolari.

Compania a imprastiat deja dincolo de orbita Pamantului cenusa multor americani, printre care si a actorului James Doohan. Cunoscut de multi ca inginerul-sef de la bordul navei USS Enterprise, Scotty sau Montgomery Scott, din seria originala Star Trek, acesta si-a indeplinit dorinta de a calatori etern in spatiu.

CERTIFICAT GALACTIC. Funeraliile spatiale nu sunt singurele astfel de "afaceri". O alta companie va lansa in luna octombrie a anului 2007 o racheta cu obiecte personale cum sunt fotografiile, care vor fi returnate la proprietar cu "certificat galactic" dupa o excursie in spatiu, contra sumei de 99 pana la 2.500 de dolari, in functie de greutatea "pachetului".

Proiectul, "experiente stelare la preturi rezonabile", incearca sa faca accesibil turismul in spatiu. Ideea poate parea nebuneasca, dar Latrell a adunat deja mai mult de 200 de obiecte. Posesorii acestora le vor putea urmari traiectoria prin spatiu pe o inregistrare pe internet ce va reproduce imagini de pe o camera instalata in interiorul rachetei.

Purtatoarea de cuvant a companiei Space Services, Susan Schonfeld, considera ca interesul crescut pentru aceasta afacere va face, in viitorul apropiat, ca ea sa fie la indemana oricui. Opinia ei este impartasita si de Administratia Federala a Aviatiei, conform careia turismul spatial poate genera o afacere cu un profit anual de mai mult de doua miliarde de dolari americani pana in anul 2021. Agentia guvernamentala crede ca zborul in spatiu va putea asigura transportul a 15.000 de pasageri anual si va inregistra un venit anual de sapte milioane de dolari.
×
Subiecte în articol: spaţiu stiinta si tehnica