x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Studiu: adolescenţii slăbesc citind

Studiu: adolescenţii slăbesc citind

11 Oct 2008   •   00:00

Cercetătorii de la Universitatea Duke din Statele Unite recomandă, ca modalitate sănătoasă pentru slăbit, dieta de... citit. Simpla acţiune a citirii unei cărţi îi poate ajuta pe copii să slăbească fără probleme şi mari bătăi de cap.



Cercetătorii de la Universitatea Duke din Statele Unite recomandă, ca modalitate sănătoasă pentru slăbit, dieta de... citit. Simpla acţiune a citirii unei cărţi îi poate ajuta pe copii să slăbească fără probleme şi mari bătăi de cap. Aceasta este concluzia unui studiu realizat pe trei grupuri de fete supraponderale, cu vârste cuprinse între 9 şi 13 ani. Oamenii de ştiinţă care au ţinut sub supraveghere continuă grupurile de "grăsuţe" le-au dat fetelor să citească diferite cărţi. Primul grup, format din 31 de fete, a citit romanul "Lake Rescue", a cărui eroină este o adolescentă obeză, care, din cauza frustrărilor, se subapreciază şi trăieşte în izolare. Al doilea grup, format din 33 de fete, a primit romanul "Charlotte in Paris", al cărui personaj principal este o tânără normală. Al treilea grup, format din 17 fete, a fost privat de lectura vreunei cărţi. La sfârşitul celor şase luni de studiu, toate fetele care au citit cărţi au pierdut din greutate, dar cele care au terminat romanul "Lake Rescue" au slăbit cel mai mult, scrie revista americană Times. Potrivit doctorului Sarah Armstrong, specialist în medicină pediatrică şi director al Institutului Healthy Lifestyles, fetele care s-au folosit de "instrumentul perfect" – romanul "Lake Rescue" – s-au simţit cel mai motivate să slăbească, pentru că personajul principal, o tânără cu probleme grave de comportament cauzate de obezitate, putea fi oricare dintre reprezentantele primului grup. Potrivit studiilor de până acum, opţiunile de pierdere în greutate la categoria de vârstă preadolescentină erau foarte reduse. Iar aceşti tineri nu au alte opţiuni – medicaţia pentru obezitate este interzisă la această categorie de vârstă, iar intervenţiile chirurgicale (de exemplu, bypass-ul gastric) sunt periculoase. Rămâne doar ca aceşti copii cu probleme de obezitate să fie supuşi unor modalităţi neconvenţionale de slăbire, cum este cititul unor cărţi din care aceştia să înveţe ceva care le va schimba ulterior viaţa.


Sindromul morţii infantile subite

Cercetătorii americani au efectuat trei studii diferite pe nou-născuţi pentru a desluşi misterul morţii infantile subite, survenită, de regulă, la copiii cu vârste de până la 1 an. Oamenii de ştiinţă au interogat 185 de mame din California, ai căror nou-născuţi au murit din cauza sindromului morţii infantile subite (SIDS), precum şi alte 312 de mame alese după anumite criterii, ai căror copii nu au avut astfel de complicaţii până la vârsta de 1 an. Acest studiu a arătat că micuţii care dorm în încăperi aerisite cu ajutorul ventilatorului amplasat pe tavan au cu 72% mai puţine riscuri să contacteze SIDS decât aceia care dorm în încăperi neaerisite. Celelalte două studii s-au axat pe modalitatea în care părinţii şi persoanele care au în grijă copii pun în aplicare măsurile necesare pentru reducerea riscurilor de SIDS.


80 de milioane de chinezi ucişi de tutun

Potrivit unui studiu american, citat de BBC, aproximativ 80 de milioane de chinezi ar putea muri în următorii 25 de ani din cauza unor afecţiuni ale plămânilor. Şcoala pentru Sănătate Publică Harvard a dat publicităţii un studiu despre impactul devastator al fumatului asupra oamenilor, precum şi despre obiceiul tot mai des întâlnit în îndepărtata Chină de a arde în sobe lemne sau cărbune. Raportul, care a analizat aceste obiceiuri ale chinezilor în ultimii cinci ani, arată că peste alţi 25 de ani populaţia acestei ţări se va micşora considerabil din cauza bolilor la sistemul respirator.

×
Subiecte în articol: studiu medica