Un nou studiu stiintific confirma cercetarile anterioare conform carora reducerea ghetii in Oceanul Arctic cauzata de incalzirea globala ar putea explica iernile pline de zapada si foarte reci din ultimii ani de care au parte locuitorii din emisfera nordica. Intr-o lucrare publicata recent, cercetatorii americani arata ca unul dintre efectele reducerii record a suprafetei banchizei – valoare inregistrata in urma cu cinci ani – l-au constituit caderi masive de zapada in unele regiuni din America de Nord si Est, nord-vestul si centrul Europei si China de Nord. In timpul iernilor 2009-2010 si 2010-2011, emisfera nordica a inregistrat a doua si a treia acumulare puternica de zapada din istorie, se arata in cercetarea citata de Agerpres.
Datele colectate din 1979 pana in 2010 arata ca s-a inregistrat o diminuare de un milion de kilometri patrati a suprafetei de gheata a Oceanului Arctic, adica 29,4% din suprafata sa, o arie echivalenta cu de doua ori suprafata Frantei. 'Studiul nostru demonstreaza ca diminuarea ghetii Arcticului este legata de schimbarile in circulatia atmosferica a emisferei de nord in timpul iernii', a declarat Judith Curry, presedintele Scolii de Stiinte Atmosferice si ale Pamantului din cadrul Institutului de Tehnologie din Georgia.
Potrivit altor studii, realizate tot in Statele Unite, 2010 a reprezentat un record de caldura, luna octombrie a anului fiind cea mai calduroasa inregistrata din 1880. O serie de harti publicate de Agentia Spatiala Americana (NASA) arata ca 2010 a batut recordul de caldura fata de oricare alt an anterior, informeaza site-ul maxisciences.com, citat de Agerpres. Fenomenul s-a manifestat indeosebi prin temperaturi foarte ridicate inregistrte in Oceanul Atlantic, in Brazi-lia, in estul Oceanului Indian si in Orientul Mijlociu. In zona Pacificului tropical, situatia a fost exact invers, din cauza fenomenului La Nina, care produce racirea temperaturilor.
Oamenii de stiinta nu vorbesc despre catastrofe atunci cand dau publicitatii astfel de rapoarte ca cele mai-sus prezentate. Numerosi experti sunt de parere ca incalzirea globala nu va produce catastrofe pe Terra, respingand o eventuala criza a alimentelor, destul de vehiculata in ultima perioada si pusa pe seama cresterii cu 2,4 grade Celsius, pana in 2020, a temperaturii Planetei. Climatologul Gavin Schmidt de la NASA este de parere ca, cel putin in urmatorii opt ani, oceanele nu isi vor pierde sau diminua rolul de a absorbi caldura si, astfel, nu se va putea ajunge la ceea ce spun predictiile unor 'specialisti', si anume ca, in 2020, cei 7-8 miliarde de oameni ai Planetei vor suferi de o foamete nemaiintalnita.