x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sub povara capitalului natural

Sub povara capitalului natural

18 Oct 2007   •   00:00

Capitalul natural cuprinde ansamblul resurselor naturale regenerabile şi neregenerabile care stau la baza oricărui proces de producţie. Sistemele ecologice componente asigură şi o serie de servicii gratuite, esenţial fiind controlul direct asupra schimbărilor climatice.

Capitalul natural cuprinde ansamblul resurselor naturale regenerabile şi neregenerabile care stau la baza oricărui proces de producţie. Sistemele ecologice componente asigură şi o serie de servicii gratuite, esenţial fiind controlul direct asupra schimbărilor climatice.

Dacă dezvoltarea sistemelor economice in secolul trecut avea ca suport ideea că mediul nu reprezintă un factor limitant al dezvoltării, importanţă majoră avănd doar capitalul financiar, problemele create de diminuarea drastică a resurselor şi efectele din ce in ce mai vizibile ale modificărilor climatice au determinat o schimbare radicală de găndire a politicilor economice. In momentul de faţă, capitalul natural impreună cu cel financiar şi cel uman constituie pilonii de bază ai oricărei dezvoltări.

De această schimbare de viziune a beneficiat din plin Romănia in procesul de aderare la Uniunea Europeană, cănd valoarea capitalului natural a constituit, alături de poziţia sa geostrategică, unul din puţinele puncte forte. Din păcate insă, acest avantaj a fost reliefat mai mult de oficialii europeni decăt de autorităţile romăne, care nici in trecut şi nici acum nu inţeleg forţa acestuia in procesul de dezvoltare, şi atunci ori il distug ori il ignoră. Din acest motiv, substanţialele fonduri europene care ne-au fost alocate incă nu pot fi accesate. Europa nu permite dezvoltarea prin distrugerea capitalului natural.

Intr-o lume in care se scot armele pentru deţinerea dreptului de utilizare a resurselor, noi am ajuns să le scoatem la mezat ca pe o marfă oarecare aflată pe stoc. Produselor tradiţionale, cu care Romănia ar putea deveni lider pe piaţa europeană, nu li se acordă nici un interes şi sunt gata să dispară.

Pentru noi, capitalul natural reprezintă doar nişte cuvinte fără sens din documentele oficiale de pe masa Comisiei Europene. Paradoxal, in loc să utilizăm generosul ajutor european destinat dezvoltării durabile a intregii societăţi romăneşti vom redirecţiona o mare parte din bugetul de stat pentru plata penalităţilor ce ni se vor aplica pentru că nu ne conservăm capitalul natural.

Capital financiar nu prea avem, cel uman se degradează sub toate aspectele pe zi ce trece şi suntem gata să-l pierdem şi pe cel natural. Să mai visăm la dezvoltare?

×
Subiecte în articol: editorial natural