Cercetători de la Universitatea suedeză de ştiinţe agricole au creat un orez modificat genetic, foarte hrănitor şi cu slabă emisie de metan, se arată într-un articol din revista britanică Nature, care îl prezintă ca pe un progres în materie de nutriţie şi protecţie a mediului.
Creat de Chuanxin Sun şi colegii săi de la universitatea menţionată, SUSIBA2 a fost obţinut prin modificarea orezului cu ajutorul unei gene de orz. 'Planta a fost testată şi cultivată în China trei ani', se arată în articolul menţionat de 7sur7.be.
Astfel modificat, orezul are particularitatea că stochează zaharurile produse prin fotosinteză mai degrabă în tije şi seminţe decât în rădăcini. Prin urmare se obţine un orez cu conţinut ridicat de amidon şi zahăr complex.
Această descoperire este în deplină concordanţă cu noile cerinţe ale agriculturii: reducerea amprentei asupra mediului, odată cu creşterea producţiei cu 70% până în 2050 pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale populaţiei globului.
Potrivit articolului, cultura orezului este una dintre sursele emisiilor de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice. Ea emite în principal metan (40% dintre emisii) şi oxid de azot (50%), gaze care au o putere de încălzire de 30 şi, respectiv, 300 de ori mai mare decât CO2. Orezăriile sunt responsabile de aproape 17% din emisiile mondiale de metan, se arată în articol. 'SUSIBA2 este primul orez cu emisie slabă de metan şi ar putea oferi o soluţie durabilă acestei probleme', explică cercetătorii.