x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Supercomputer cu pedale (video)

Supercomputer cu pedale (video)

17 Ian 2009   •   00:00

Un grup de studenţi de la Universitatea din Maine, Statele Unite, a acceptat provocarea unor profesori de a încerca să fie mai eficienţi din punct de vedere ecologic. Tinerii, care urmează cursurile Departamentului de ştiinţe computerizate, au reuşit să găseacă o modalitate propice de a economisi curent electric.



Urcaţi pe mai multe biciclete dotate cu generatoare, acestea din urmă legată la un supercomputer, studenţii au reuşit să producă energie suficientă pentru a pune în funcţiune procesoarele unui supercomputer.

Profesorul Phillip Dickens a primit, de la Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă, finanţări în valoare de 200.000 de dolari pentru a demonstra între altele că, fără prea multă bătaie de cap, un computer superperformant şi sofisticat poate funcţiona chiar dacă nu este legat la o sursă de curent. Profesorul a ales zece studenţi care să-l ajute în ambiţiosul proiect de punere în funcţiune a supercomputerului SiCortex SC072, primul sistem HPC din Maine (HPC System, High Performance Computing System, n.r.) care funcţionează cu o cantitate mică de energie. Potrivit profesorul James Fastook, supercomputerul, la care va exista liber acces începând cu vara acestui an, poate fi folosit ca instrument pentru cercetarea mediului înconjurător, dar şi ca instrument de atragere a tinerilor spre ştiinţă. Şi asta pentru că "avem nevoie de mulţi cetători specializaţi pentru că problema mediului, a schimbărilor climatice, a energiei nu va fi rezolvată de oameni care nu provin din rândurile neştiinţifice", a adăugat Fastook.


×
Subiecte în articol: special