x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Supriza! Jumătate din efectul somniferelor se datorează efectului de placebo

Supriza! Jumătate din efectul somniferelor se datorează efectului de placebo

20 Dec 2012   •   18:31
Supriza! Jumătate din efectul somniferelor se datorează efectului de placebo

Cercetatorii au reanalizat rezultatele mai multor studii clinice privind cele mai comune de somnifere, iar concluzia este una surprinzatoare. Potrivit unui nou studiu al Lincoln University, citat de Daily Mail, jumatate din eficienta medicamentelor folosite ca tratament pentru insomnie se datoreaza efectului de placebo. Studiul cercetatorilor vine ca urmare a numeroaselor discutii pe baza validitatii datelor de pana acum, precum si a frecventelor actiuni de lobby pentru astfel de medicamente din partea companiilor farmaceutice.

Asadar, academicieni ai Universitatii din Lincoln, Harvard Medical School si Universitatea din Connecticut au efectuat o meta-analiza a datelor din studiile clinice privind somniferele, comparativ cu efectele placebo, folosind datele prezentate de companiile farmaceutice trimise catre Food and Drug Administration (FDA) pentru aprobarea de noi produse. Analiza a inclus 13 studii clinice care conțin 65 comparații diferite și peste 4300 de participanți.

Concluziile lor, publicate in aceasta saptamana in British Medical Journal, indica faptul că, odată ce efectul placebo este exclus, efectul propriu zis al medicamentului este de "importanță clinică discutabilă".

"Analiza noastra a aratat ca medicamentul reduce durata de timp necesara pentru a adormi, insa jumatatea efectului  medicamentului a fost un răspuns placebo", spune profesorul Niroshan Siriwardena, de la Universitatea din Lincoln. "Mai mult, nu am avut suficiente dovezi pentru a gasi alte beneficii ale somniferelor, care ar putea fi importante pentru persoanele cu probleme de somn, cum ar fi calitatea somnului sau functionarea persoanei in timpul zilei", spune profesorul. "Stim din alte studii ca aproximativ o cincime din oamenii care iau somnifere experimenteaza efecte secundare și unul din o sută de oameni sufera tot felul de accidente după utilizarea lor. Tratamentele psihologice pentru insomnie pot lucra la fel de eficient ca si pastilele de dormit, așa că ar trebui să acorde mai multă atenție la creșterea accesului la aceste tratamente pentru pacientii care ar putea beneficia de ele", incheie profesorul.

Potrivit lui Siriwardena, studiile viitoare privind somniferele ar trebui să investigheze o gamă mai largă de rezultate, nu doar timpul necesar pentru a adormi, studii la care companiile farmaceutice ar trebui să fie mai deschise în dezvăluirea datelor, astfel încât cercetătorii să poată analiza independent rezultatele.

×