Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Santa Barbara, a dezvăluit că țânțarii își folosesc antenele pentru a detecta radiațiile infraroșii emise de pielea expusă, găsind mai ușor victimele umane, scrie Science Alert care citează revista Nature.
Această descoperire ar putea explica de ce țânțarii sunt deosebit de atrași de pielea descoperită.
În experiementul lor, cercetătorii au dat femelelor țânțari din specia Aedes aegypti diferite combinații de stimuli, inclusiv plăci termoelectrice setate la temperatura pielii umane, CO2 la concentrații specifice respirației umane și mirosuri corporale.
Rezultatele au arătat că simpla prezență a dioxidului de carbon și a mirosului nu au stimulat căutarea gazdelor, însă adăugarea unei surse de radiații infraroșii a crescut semnificativ activitatea de căutare.
Cercetarea a confirmat că antenele țânțarilor conțin un tip de proteină sensibilă la temperatură, TRPA1, care le permite insectelor să detecteze radiațiile infraroșii. Îndepărtarea acestui receptor a eliminat capacitatea acestora de a detecta radiația termică.
Studiul nu doar că explică atracția țânțarilor pentru pielea expusă, dar oferă, de asemenea, noi perspective pentru dezvoltarea unor metode mai eficiente de protecție împotriva mușcăturilor, precum capcane bazate pe radiații termice.
(sursa: Mediafax)