x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Temperaturile URIAȘE la care poate ajunge Soarele. Ce se întâmplă pe steaua care asigură viața pe Terra

Temperaturile URIAȘE la care poate ajunge Soarele. Ce se întâmplă pe steaua care asigură viața pe Terra

de Redacția Jurnalul    |    13 Mai 2024   •   18:30
Temperaturile URIAȘE la care poate ajunge Soarele. Ce se întâmplă pe steaua care asigură viața pe Terra

Soarele este o stea cu variații semnificative de temperatură.

Aceasta poate varia de la 15 milioane de grade Celsius în interior la 5.500 de grade Celsius la suprafață, potrivit NASA. 

La fiecare 0.0000015 secunde, Soarele eliberează mai multă energie decât consumă toți oamenii într-un an întreg, potrivit Space.com.

Fiecare strat al Soarelui are propria temperatură.

Soarele este format din gaze - 92% hidrogen - și plasmă. Dacă ar fi fost mai mic, atunci ar fi fost o bilă de hidrogen similară cu Jupiter. Potrivit NASA, hidrogenul din nucleul Soarelui e ținut în interior de gravitație, ceea ce duce la o presiune semnificativă.

Presiunea este atât de mare încât atomii de hidrogen se izbesc cu o forță suficient de mare încât creează un nou element – heliu – într-un proces numit fuziune nucleară. 

În urma fuziunii nucleare, energia se strânge în interiorul Soarelui și ajunge la temperaturi de 15 milioane de grade Celsius. Energia radiază ulterior spre suprafața Soarelui și dincolo de atmosfera acestuia. 

Deasupra nucleului Soarelui se află o zonă unde temperaturile pot ajunge și la 7 milioane de grade Celsius aproape de nucleu și 2 milioane de grade Celsius la granița exterioară. Căldura este transmisă prin radiațiile termice. 

Dincolo de această zonă se află cea de convecție, cu o grosime de 200.000 de kilometri și temperaturi de circa 2 milioane de grade Celsius. Plasma din acest strat se află într-o mișcare de convecție și ajunge la suprafața Soarelui. 

Atmosfera este compusă din fotosferă, cromosferă și corona solară. 

Temperaturile din atmosfera Soarelui au diferențe semnificative, în funcție de fiecare strat. În fotosferă, temperaturile ating, de obicei, 5.500 de grade Celsius și radiația Soarelui este detectată drept lumină vizibilă. 

Petele solare din fotosferă par întunecate pentru că sunt mai reci decât alte zone din suprafața Soarelui. Temperatura din aceste pete solare poate ajunge la 3.000 de grade Celsius, ceea ce poate explica exact cât de fierbinte este Soarele, în funcție de schimbările din atmosferă. 

Cromosfera se află deasupra fotosferei, unde au fost înregistrate și 6.000 de grade Celsius, aproape de fotosferă. Spre exterior, cromosfera are în jur de 4.000 de grade Celsius.  

Corona solară se extinde mii de kilometri deasupra suprafeței vizibile a Soarelui iar temperaturile ajung până la 1 – 2 milioane de grade Celsius. Adică de 500 de ori mai mari decât cele din fotosferă.  Experții nu știu exact ce cauzează această anomalie. 

Temperatura Soarelui poate fi estimată prin două metode – teorii sau observații. Oamenii de știință pot estima temperatura pornind de la teorii legate de Soare și cum se mișcă energia. Nava Parker Solar Probe a oferit și indicii despre temperatura reală din atmosfera Soarelui, notează useit.ro.

×
Subiecte în articol: soare temperatura terra