Un cercetător american a stabilit o inedită formulă de calcul potrivit căreia Terra costă 3.550.000.000.000.000 de euro. Greg Laughlin a obţinut valoarea respectivă luând în calcul pentru diferite planete elemente precum vechimea, dimensiunile, temperatura, masa şi alte caracteristici de bază.
Planetå costisitoare. Pe baza calculelor efectuate de cercetătorul american, Pământul s-a dovedit a fi cea mai scumpă planetă din Univers. Marte valorează doar 11.700 de euro, iar Venus, mai puţin de 2 eurocenţi! În întregul Univers există aproximativ 1.235 de planete. Pentru multe dintre acestea, oamenii de ştiinţă au calculat preţuri aproape modice din cauza condiţiilor neospitaliere pe care le oferă. Profesorul Laughlin, de la Universitatea California, din Santa Cruz, a descoperit o ecuaţie cu ajutorul căreia a putut valorifica datele trimise de sonda Kepler, lansată de NASA. Staţia „descoperitoare de planete” a fost lansată pe orbită în urmă cu doi ani, iar un an mai târziu, Laughlin a hotărât să stabilească „preţuri” pentru planetele asemănătoare Terrei pe care acesta urma să le găsească. La vremea respectivă, Gilese 581, situată în afara Sistemului Solar, era considerată planeta care avea cele mai asemănătoare condiţii cu cele ale Terrei, dar era evaluată la doar 110 euro, în timp ce o altă exoplanetă, KOI 321.01, costă 165.000 de euro.
Raport vårstå-preŢ. Laughlin a declarat că, potrivit opiniei sale, ideea de „planetă locuibilă”, asemănătoare Terrei, a fost vag definită. Omul de ştiinţă intenţiona să elaboreze o metodă de calcul cu ajutorul căreia să poată stabili „preţul” unei planete în funcţie de condiţiile oferite de aceasta.
Cercetătorul speră ca procedeul respectiv să-l ajute să caracterizeze mai bine o anumită planetă. Cu cât corpul ceresc respectiv este mai vechi, cu atât este mai valoros, având şanse mai mari să se maturizeze. Masa a fost o altă caracteristică luată în calcul, iar dacă o planetă are aproximativ aceleaşi dimensiuni ca şi Terra, atunci specialiştii consideră că aceasta poate îndeplini condiţiile necesare pentru apariţia vieţii. Savantul a luat, de asemenea, în calcul cantitatea de energie degajată de planetele analizate şi dacă temperatura de la suprafaţa lor permitea apariţia vieţii.
Laughlin a concluzionat că planetele cu o valoare de 65 de milioane de euro sau mai mult merită studiate cu atenţie, iar cele mai „ieftine” decât suma menţionată nu prezintă interes.
Greg Laughlin a declarat că speră ca formula descoperită de el să îi ajute pe oameni să realizeze cât de valoros este Pământul şi să îi determine pe aceştia să depună eforturi suplimentare pentru a nu distruge „Planeta albastră”.