x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Terra costă 3.550 de trilioane de euro!

Terra costă 3.550 de trilioane de euro!

de Radu Popa    |    10 Mar 2011   •   18:44
Terra costă 3.550 de trilioane de euro!
Sursa foto: /Thinkstock

155692-24-27tv-48.jpgUn cercetător american a stabilit o inedită formulă de calcul potrivit căreia Terra costă 3.550.000.000.000.000 de euro. Greg Laughlin a ob­ţinut va­loarea respectivă luând în calcul pentru diferite planete elemente pre­­cum ve­chi­mea, dimensiunile, tem­pe­ratura, masa şi alte caracteristici de bază.

 

Planetå costisitoare. Pe baza cal­culelor efectuate de cercetătorul ame­rican, Pământul s-a dovedit a fi cea mai scumpă planetă din Univers. Mar­te valorează doar 11.700 de euro, iar Venus, mai puţin de 2 eurocenţi! În în­tregul Univers există aproximativ 1.235 de planete. Pentru multe dintre acestea, oamenii de ştiinţă au calculat preţuri aproape modice din cauza condiţiilor neospitaliere pe care le oferă. Profeso­rul Laughlin, de la Universita­tea Cali­fornia, din Santa Cruz, a des­co­perit o ecuaţie cu ajutorul căreia a putut va­lorifica datele trimise de sonda Kepler, lansată de NASA. Staţia „des­coperi­toa­re de planete” a fost lansată pe or­bită în urmă cu doi ani, iar un an mai târziu, Laughlin a hotărât să stabi­lească „pre­ţuri” pentru planetele ase­mă­­nătoare Terrei pe care acesta urma să le găseas­că. La vremea respectivă, Gi­lese 581, si­tuată în afara Sistemului So­lar, era considerată planeta care avea cele mai asemănătoare condiţii cu cele ale Terrei, dar era evaluată la doar 110 euro, în timp ce o altă exopla­netă, KOI 321.01, costă 165.000 de euro.

Raport vårstå-preŢ. Laughlin a declarat că, potrivit opiniei sale, ideea de „planetă locuibilă”, asemă­nă­toare Te­rrei, a fost vag definită. Omul de şti­in­ţă intenţiona să elaboreze o me­todă de calcul cu ajutorul căreia să poa­tă stabili „preţul” unei planete în func­ţie de condiţiile oferite de aceasta.

Cer­cetătorul speră ca procedeul respectiv să-l ajute să caracterizeze mai bine o anumită planetă. Cu cât corpul ceresc res­pectiv este mai vechi, cu atât este mai valoros, având şanse mai mari să se maturizeze. Masa a fost o altă carac­te­ristică luată în calcul, iar dacă o pla­ne­tă are aproximativ aceleaşi dimensiuni ca şi Terra, atunci specialiştii con­sideră că aceasta poate îndeplini con­diţiile necesare pentru apariţia vie­ţii. Savantul a luat, de asemenea, în cal­cul cantitatea de energie degajată de pla­netele ana­li­zate şi dacă tempera­tu­ra de la su­pra­faţa lor permitea apariţia vieţii.

Laughlin a concluzionat că plane­tele cu o valoare de 65 de milioane de eur­o sau mai mult merită studiate cu atenţie, iar cele mai „ieftine” decât su­ma menţio­nată nu prezintă interes.

Greg Laughlin a declarat că speră ca formula descoperită de el să îi ajute pe oameni să realizeze cât de valoros este Pă­mântul şi să îi determine pe aceş­tia să depună eforturi suplimen­tare pentru a nu distruge „Plane­ta albastră”.

×
Subiecte în articol: stiinta