x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă TOP 10 cei mai inteligenţi oameni din lume. Vezi celebrităţile de pe lista scurtă a geniilor

TOP 10 cei mai inteligenţi oameni din lume. Vezi celebrităţile de pe lista scurtă a geniilor

de Cristian Ionescu    |    28 Aug 2012   •   14:26
TOP 10 cei mai inteligenţi oameni din lume. Vezi celebrităţile de pe lista scurtă a geniilor

Majoritatea oamenilor(50%) au un IQ intre 90 si 110. Asta inseamna ca pe multi ne duce capul. Procentul reprezinta media desteptaciunii multora dintre noi. Insa, exista si cealalta parte, 44,5% din populatia globului, care are un IQ intre 70 si 90. Adica oamenii care gandesc mai putin decat majoritatea. Evident, avem si exceptii. 2,5% poseda o inteligenta superioara (IQ peste 130), 0,5% sunt genii (IQ peste 140), iar 2,5% sunt nefericitii detinatori ai unui coeficient de inteligenta sub 70. Site-ul Superscholar.org a facut un top al celor mai inteligenti indivizi ai speciei umane, oameni cunoscuti publicului datorita reusitelor personale remarcabile.

Supranumit "Mozart al matematicii", pe primul loc si cel mai inteligent om al planetei se afla si este Terrence TAO, cu un IQ de 230. Ati citit bine, doua sute treizeci. Nascut in 1975, Terry, cum il alinta prietenii, a intrat la liceu la varsta de 8 ani, iar la 11 ani participa la competitii internationale de matematica, unde castiga bronzul in 1986, argint (1987) si aur (1988). La doar 13 ani urmeaza cursurile facultatii Flinders University si obtine medalia de onoare a univerisitatii la absolvire, la doar 16 ani. La 21 de ani obtine titlul de doctor la Princeton si la 24 de ani devine profesor universitar (full professor) la University of California, Los Angeles (UCLA), una dintre cele mai prestigioase universitati din lume. Tao mai are doi frati mai mici care traiesc in Australia si amandoi sunt material de geniu. Nigel Tao are un IQ de 180 si face parte din echipa Google Australia care a creat Google Wave, iar Trevor Tao are doua licente in matematica si muzica si va aparea intr-o carte despre savanti autistici. Terrence TAO este casatorit cu Laura, inginera la NASA si au impreuna un baiat.

Pe locul doi este Christopher Hirata, cu un IQ de 225. Americanul de 29 de ani este acum astrofizician si profesor universitar. La varsta de 16 ani lucra deja pentru NASA la un proiect care explora posibilitatile de colonizare a planetei Marte. Hirata este Cel mai tanar american care a castigat o medalie de aur la Olimpiada Internationala de Fizica (1996) (avea 13 ani). A intrat la Caltech la varsta de 14 ani si a castigat titlul de Doctor in Fizica la Princeton, la 22 de ani.

 

Pe locul trei se afla coreeanul Kim Ung-Yong. Nascut in 1962, la varsta de patru ani era capabil sa citeasca in japoneza, coreeana, germana si engleza. La cinci ani, rezolva ecuatii diferentiale si calcule cu integrale. Mai tarziu, invitat la o televiziune japoneza, si-a demonstrat fluenta in chineza, spaniola, vietnameza, tagalong, germana, engleza, japoneza si coreeana. La trei ani, cand alti copii sunt fascinati de cartile de colorat, Kim a fost invitat sa participe la cursurile de fizica ale Universitatii Hanyang, iar la sase ani isi petrecea timpul alaturi de savantii de la NASA. A lucrat aici pana in 1978, cand s-a reorientat, alegand ingineria civila, domeniu in care si-a luat doctoratul. I s-a oferit ocazia sa studieze la cele mai prestigioase universitati din Coreea, dar a ales o universitate de provincie, unde lucreaza si in prezent.

Rick Rosner se afla pe locul patru, cu un IQ de 192. Insa Rick este un geniu putin mai... neinteles, caruia ii place viata si nu gaseste oportuna utilizarea la maximum a capacitatii sale intelectuale. Ii place televiziunea, a lucrat cu Jimmy Kimmel, iar in prezent este un jurnalist de succes. Bineinteles, CV-ul sau este la fel de surprinzator ca si personajul. Stripper, chelner pe role si model nud. In anii de adolescenta, Rosner a dus o lupta acerba cu profesorii care intentionau sa-l trimita mai devreme la cursuri superioare, "lupta" culminand cu Rosner schimbandu-si numele pentru a ramane in liceu pentru ca, spune el, "ii placea viata de acolo".

Gari (Kimovici) Kasparov este pe locul cinci, cu un IQ de 190. Nascut in 1963, s-a remarcat prin talentul sau aparte la jocul de sah. In 1976 a castigat Campionatul de Juniori al Uniunii Sovietice cu 7 puncte din 9 posibile. A repetat performanta in anul urmator cu un punctaj de 8,5/9. Dupa ce a terminat pe primul loc la Memorialul Sokolsky in 1978, Kasparov a declarat ca vrea sa ajunga campion mondial de juniori, titlu pe care l-a si cucerit in 1980. Din 1985 pana la retragerea sa din 2005, Kasparov a detinut clasificarea cea mai ridicata din lume in Clasamentul ELO. Kasparov detine si alte recorduri mondiale. Cu valoarea coeficientului ELO de 2851 puncte, cu care a fost creditat in iulie 1999 de catre Federatia Internationala a Sahului, Kasparov este detinatorul celui mai ridicat scor ELO atins vreodata de un sahist. La retragerea sa din lumea sahului profesionist, Kasparov era pe primul loc cu un punctaj de 2812. Tot ca un varf al intregii sale cariere, Gari Kasparov este detinatorul premiului Oscar la Sah, pe care l-a castigat de UNSPREZECE ori.

James Woods detine locul sase, cu un IQ de 180. Nascut in 1947, Woods este un actor american de film si televiziune . A obtinut doua nominalizari la Premiul Oscar si a castigat trei premii Emmy. Desi a fost un elev eminent si ar fi putut sa aleaga orice profesie din lume, James a ales sa fie actor, o meserie care nu ii solicita prea tare inteligenta, potrivit declaratiilor sale.

 

 

Judit Polgár este pe locul sapte, cu un IQ de 170 . Nascuta in 1976, Judith este o sahista evreica maghiara, mare maestru al sahului. Este si cel mai bun jucator de sah femeie din istorie. A devenit cel mai tanar mare maestru pe cand avea doar 15 ani. Joaca sah din copilarie, antrenata de tatal ei, László Polgár, care era pedagog. Intre anii 1988 - 1990 ea a inceput sa castige turnee de sah la juniori, fiind singura fata din categoria de varsta intre 12 si 14 ani. Titlul de mare maestru la sah il obtine la 15 ani, doborand astfel recordul detinut de Bobby Fischer. Participa si la turneele masculine de sah, fiind de fapt singura femeie din lume care a luat parte la acestea. Castiga de doua medalia de aur la olimpiadele feminine de sah din Thessaloniki 1988 si Novi Sad 1990. La inceputul anului 2003 depaseste punctajul Elo de 2700 puncte, fiind numita "Super-Mare maestru la sah"

Sir Andrew John Wiles (nascut in 1953) este pe locul opt si are un IQ de 170. Este un matematician englez si profesor la Universitatea Princeton. Cunoscut mai ales pentru faptul ca a reusit demonstratia Marii Teoreme a lui Fermat, in 1994. Este autorul mai multor realizari importante in Teoria numerelor. Posesorul a 15 premii in matematica si stiinta.

Paul Gardner Allen (nascut in1953) este pe locul noua, cu un IQ de 170. Este un antreprenor american a carui avere are la baza construirea impreuna cu Bill Gates a companiei Microsoft. El apare foarte des in lista celor mai bogati oameni din lume, in anul 2006 el fiind clasat de catre revista Forbes pe locul sase in lume, cu o avere estimata la 22 de miliarde de dolari americani. El este directorul companiei Charter Communications si a renuntat la actiunile companiei Dreamworks Animation. Allen este de asemenea si proprietarul a doua echipe sportive profesioniste: Seattle Seahawks din Liga de fotbal american si Portland Trail Blazers din NBA.

Pe ultimul loc, dar nu cel din urma, se afla Stephen Hawking (nascut in 1942) cu un IQ de 160, este un fizician englez, teoretician al originii universului si unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematica la Universitatea Cambridge, detinuta candva de Isaac Newton. Nascut in ziua cand se implineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei, si-a facut educatia la St. Albans School (Hertfordshire) si la University College (Oxford). La varsta de 20 de ani obtine titlul de Doctor in Fizica la Trinity Hall din Cambridge, unde isi incepe activitatea didactica si stiintifica. In 1963, la varsta de 21 de ani, Hawking observa pentru prima data o slabiciune a muschilor. In urma unui examen medical, se constata o boala progresiva de neuron motor, afectiune cunoscuta sub numele de Scleroza laterala amiotrofica. I se dau maximum 3 ani de trait. Hawking nu cedeaza, continua sa lucreze, in ciuda agravarii continue a invaliditatii. Paralizia progreseaza si, cu timpul, devine complet imobilizat, isi pierde vocea si este constrans sa comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu miscari ale capului si globilor oculari, la o viteza de cincisprezece cuvinte pe minut! Infirmitatea nu il poate impiedica sa isi continue activitatea didactica si stiintifica.Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretica, relativitatea generala si mecanica cuantica. In anii 1965-1970 elaboreaza un model matematic asupra originii si evolutiei universului in expansiune, din momentul "marii explozii" initiale ("The Big Bang") si intreprinde studii asupra relatiei dintre gaurile negre din univers si termodinamica. Cercetarile sale l-au dus la concluzia ca aceste gauri negre au o durata de existenta limitata, constituirea unor perechi de particule-antiparticule virtuale ducand la o "evaporare" treptata a acestora sub forma radiatiei Hawking. Mai tarziu, revine asupra acestei teorii, admitand ca radiatia se produce indiferent de procesul ce are loc inauntrul unei gauri negre, reprezentare ce contrazice regulile mecanicii cuantice, teorie cunoscuta sub numele de paradoxul informational al gaurilor negre. La Conferinta Internationala asupra Relativitatii Generale si Gravitatiei din 21 iulie 2004, care a avut loc la Dublin, Hawking a emis idea ca gaurile negre ar putea transmite, intr-o maniera deformata, informatii asupra intregii materii pe care au asimilat-o.

Acesta ar fi, pe scurt, un top al celor mai inteligenti oameni ai planetei, inca in viata.

 
 
Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×