O erupţie uriaşă a avut loc la suprafaţa Soarelui vineri dimineaţă. Plasma extrem de fierbinte a fost eliberată de două furtuni solare surprinse de camerele Observatorului Dinamicii Solare (ODS) al NASA.
Prima erupţie solară a avut loc la ora 06.00 (GMT), fiind urmată de o alta la o distanţă de patru ore. Proeminenţele au fost atât de mari, încât obiectivul observatorului, calibrat să înregistreze aceste evenimente, a fost depăşit.
"Materialul roşu care se vede strălucind este plasmă, un gaz fierbinte constituit din hidrogen şi heliu cu încărcătură electrică. Proeminenţa de plasmă curge pe o structură de câmpuri magnetice generate de dinamul intern al Soarelui. Erupţia unei proeminenţe apare atunci când o structură devine instabilă şi explodează către exterior", au explicat experţii de la NASA Goddard Space Flight Center.
Erupţia solară de vineri nu pare a fi îndreptată către Pământ şi va avea efecte reduse asupra planetei noastre. În cazul în care Terra se află pe direcţia unei astfel de erupţii, aceasta ar putea reprezenta un pericol pentru sateliţii şi astronauţii de pe orbită, iar în cazul unor evenimente de mare intensitate, acestea ar putea interfera cu sistemele de comunicare, navigaţie şi de electricitate de la nivelul solului.
Soarele se află în mijlocul unei faze de activitate din cadrul unui ciclu solar de 11 ani. Acesta se numeşte Ciclul Solar 24 şi este prognozat că va atinge punctul culminant în 2013.