x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă UE, nemulţumită de prestaţia Rusiei

UE, nemulţumită de prestaţia Rusiei

de Anca Aldea    |    13 Mar 2008   •   00:00

Uniunea Europeană e conşti­entă de poten­ţialul resurselor naturale aflate la Polul Nord şi se teme că implicarea Rusiei în regi­une va duce la o serie de tensiuni.

 

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Javier Solana, şi Comisia Europeană susţin într-un raport citat de Reuters şi preluat de presa americană că zona arctică prezintă potenţial de conflict între cei 27 de membri ai UE şi Rusia.

 

LUPTA PENTRU RESURSE. “O viitoare dimensiune a competiţiei pentru resursele energetice stă în conflictul potenţial asupra resurselor din zonele polare, care vor deveni exploatabile, ca o consecinţă a încălzirii globale”, se arată în documentul de opt pagini, preluat de publicaţia online MSNBC. Autorii raportului invocă, în context, interesul tot mai ardent al Moscovei pentru Polul Nord (cel mai înalt punct al axei terestre), regiune pe care Rusia o revendică. În 2007, o echipă de geologi ruşi a constatat că lanţul muntos subacvatic din regiunea Lomonosov din Oceanul Îngheţat, zonă bogată în petrol şi gaze naturale, este legat de teritoriul rus.

În această parte a lumii se află însă şi Polul Nord, care, potrivit unei convenţii maritime internaţionale, nu aparţine nici unui stat. În august 2007, trei oameni de ştiinţă ruşi, aflaţi la bordul a două submarine, au amplasat, la o adâncime de 4 kilometri, pe fundul mării de sub Polul Nord o capsulă cu steagul Federaţiei Ruse. Presa vremii a speculat momentul, anunţând că Moscova a confirmat astfel simbolic pretenţiile asupra acestui teritoriu. Moscova a insistat asupra momentului, preşedintele Vladimir Putin decorându-i pe cei trei membri ai echipajului de pe submarin cu Medalia “Eroul Rusiei”.

 

POLITICĂ PROPRIE. Gestul ruşilor i-a îngrijorat pe liderii europeni, care şi-au anunţat intenţia de a dezbate pe larg cu Rusia problema revendicării zonei arctice. Raportul semnat de Solana şi de CE insistă asupra necesităţii ca UE să aibă propria politică privind această regiune, luând în special în calcul existenţa resurselor de petrol şi gaze naturale, precum şi crearea unor noi rute de comerţ între “partenerii-cheie”.

×
Subiecte în articol: eco