In 1976, sonda Viking 1 a ajuns pe Marte, iar analizele efectuate acolo nu au indicat prezenta vreunei forme de viata. Acum, trei decenii mai tarziu, oamenii de stiinta cred ca analiza datelor a fost gresita, sonda NASA gasind de fapt dovezi ce indica prezenta microbilor extraterestri in solul de pe Planeta Rosie, scrie Daily Mail.
Analiza matematica a mostrelor colectate de pe Marte a dus la concluzia ca sarurile din sol au 'pacalit' cercetatorii care au efectuat estimarile initiale, oamenii de stiinta sustinand acum ca mostrele contin dovezi care atesta prezenta vietii microbiene pe Marte.
Noua analiza a cautat exemple de 'complexitate' in mostre, acesta fiind unul dintre indiciile ce sugereaza prezenta formelor de viata. Spre surprinderea cercetatorilor, acestia au gasit astfel de exemple in probele studiate.
'Aceste analize sustin interpretarea ce sugereaza ca experimentul Viking LR a detectat viata microbiana pe Marte', afirma cercetatorii de la Universitatea din Siena si de la Institutul Keck din California.
'Pe baza a ceea ce am gasit pana acum, sunt 99% sigur ca exista viata pe Marte. NASA ar trebui sa trimita un microscop acolo, pentru a inregistra un clip video cu bacteriile in timp ce se misca', a declarat Joseph Miller de la Scoala de Medicina Keck din California.
Urmatoarea misiune spre Marte va fi lansata in noiembrie, cand roverul Curiosity va porni in expeditie spre Planeta Rosie. Experimentul in valoare de 2,5 miliarde dolari este dotat cu 10 instrumente stiintifice, urmand sa ofere un raspuns definitiv asupra misterului vietii pe Marte.
O alta misiune-cheie pe Marte este programata pentru 2016. "ExoMars Trace Gas Orbiter" va transporta cinci instrumente stiintifice si va studia componenta gazoasa a atmosferei, in vederea descoperirii unor noi probe biologice si geologice.
"Instrumentele sunt foarte avansate fata de cele folosite pana acum", a declarat Mark Allen, seful misiunii care va avea loc in 2016.