Cercetatorii din cadrul proiectului ICARUS, din Italia, au recreat experimentul echipei OPERA, din Elvetia, care, anul trecut, in septembrie cronometrase viteza neutrinilor cu sase nanosecunde peste cea a luminii, noul test aratand ca particulele nu au depasit viteza luminii.
Desi acest test nu este suficient pentru a-l infirma definitiv pe cel al echipei OPERA, rezultatele par sa confirme banuielile majoritatii fizicienilor, anume ca experimentul OPERA a fost viciat de o eroare.
"Noile dovezi incep sa arate ca rezultatele OPERA au fost afectate de o eroare de masurare", a declarat Sergio Bertolucci, directorul echipei de cercetare de la CERN.
Anul trecut, in septembrie, neutrinii au calatorit 730 de kilometri, de la laboratoarele CERN din Geneva catre statia de masurare Gran Sasso, din Italia. Neutrinii au ajuns la destinatie cu sase nanosecunde (a miliarda parte dintr-o secunda) mai repede decat ar fi facut-o lumina, potrivit masuratorii.
Rezultatul a fost privit cu indoiala de majoritatea fizicienilor, dat fiind ca teoria relativitatii a lui Einstein, pe care se bazeaza fizica moderna, spune ca viteza luminii nu poate fi depasita.
In experimentul echipei ICARUS, insa, neutrinii au fost cronometrati la viteze aflate sub cele ale luminii.
Neutrinii sunt particule greu de detectat, dat fiind ca au o masa aproape infima si nu sunt incarcati electric. Pentru a se clarifica definitiv problema, alte experimente similare sunt programate anul acesta in SUA si Japonia.