x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un VULCAN activ se află la periferia Romei. Erupția lui ar putea fi la fel de devastatoare ca cea a Vezuviului

Un VULCAN activ se află la periferia Romei. Erupția lui ar putea fi la fel de devastatoare ca cea a Vezuviului

25 Iul 2016   •   15:46
Un VULCAN activ se află la periferia Romei. Erupția lui ar putea fi la fel de devastatoare ca cea a Vezuviului

Cercetătorii italieni spun că un vulcan numit Colli Albani, considerat stins, care se află la 30 km (19 mile) de centrul Romei, este de fapt activ.

Deşi acest lucru sună cu siguranță înfricoșător, vulcanul nu pare să erupă pentru încă 1000 de ani, oferind cercetătorilor și cetățenilor șansa de a se pregăti , însă echipa afirmă că erupția acestuia are potenţialul de a fi la fel de devastatoare ca cea a muntelui Vezuviu.

Potrivit echipei - condusă de Fabrizio Marra de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Roma - vulcanul se credea stins, deoarece erupe foarte rar. Pe baza unei analize a acestora, ultima erupţie a acestuia a avut loc în urmă cu 36000 de ani.

După o serie de cutremure din anii 1990 și după formarea unei guri de abur, Colli Albani, cunoscut sub numele de Alban Hills, se încarcă, provocând ridicarea zonei înconjurătoare cu aproximativ 2 milimetri în fiecare an.

Echipa spune că, de-a lungul ultimilor 200.000 de ani, regiunea a crescut cu aproximativ 50 de metri în total, ceea ce înseamnă că magma se află dedesuptul vulcanului, a declarat Stephanie Pappas pentru Live Science. Echipa a ajuns la această concluzie după analiza datelor colectate în timpul cutremurelor din regiune şi după formarea gurilor de abur, dar şi după cercetarea unor date prin satelit și a unor mostre de roci.

În acest moment, echipa spune că toate activitățile vulcanului Colli Albani sunt probabil din cauza unei fracturi care s-a produs sub vulcan acum aproximativ 2000 de ani. De-a lungul anilor, această fractură a creat guri de abur, a provocat cutremure şi  permis magmei să se acumuleze în vulcan tot mai mult, făcându-l să se extindă şi să ridice solul.

De asemenea, ei au ajuns la concluzia că vulcanul are probabil un ciclu de erupție la 31.000 ani, ceea ce înseamnă că din moment ce au trecut 36.000 de ani de la ultima erupţie, următoarea va avea loc probabil în aproximativ 1000 de ani.

"Deși Roma și împrejurimile sale nu sunt în nici un pericol direct, cercetările anterioare arată că, în ciclurile trecute de erupţie ale vulcanului, s-au dezlănţuit  explozii mici de cenușă fierbinte, iar lavă s-a rostogolit pe pantele vulcanului la viteze enorme," a mărturisit Elizabeth Deatrick de la Uniunea Americană de Geofizică (AGU).

Erik Klemetti ,profesor de la Universitatea Denison şi blogger, mărturiseşte că deşi pentru noi nu este niciun motiv de îngrijorare, locuitorii din Roma nu pot trece indiferenţi peste această veste."Erupţiile ar putea avea impact asupra oamenilor  din jurul  vulcanului Colli Albani, dar probabil nu va fi un pericol direct  şi pentru Roma. Există însă posibilitatea ca după astfel de erupţii, zona  afectată să nu mai poată fi locuită."

Cu alte cuvinte, o erupţie a vulcanului Colli Albani, cel mai probabil, nu ar avea un impact teribil pentru cei care trăiesc în interiorul Romei, deși cei de la periferie și, cu siguranță cei de la baza vulcanului, şi-ar putea pierde locuinţele.

Constatările echipei indică faptul că vulcanul trebuie monitorizaț cu atenţie, mai ales că se află în apropierea unui oraș mare, a precizat sciencealert.com.

Cercetătorii vor încerca să adune cât mai multe date legate de acest studiu pentru a găsi o modalitate mai bună de a detecta şi analiza activităţile vulcanice pe viitor. Noile descoperiri au fost recent publicate în revista Geophysical Research Letters.

 

×
Subiecte în articol: vulcan Colli Albani roma