x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Unde dorm păsările noaptea? Cele mai comune locuri pentru odihnă

Unde dorm păsările noaptea? Cele mai comune locuri pentru odihnă

de Anastasia Paul    |    09 Mai 2023   •   23:00
Unde dorm păsările noaptea? Cele mai comune locuri pentru odihnă

Dacă te afli noaptea în locuri sălbatice, este posibil să zărești lilieci, țânțari și alte ființe zburătoare. Cu toate acestea, este destul de neobișnuit să vezi păsări, în afară de bufnițe și alte specii nocturne. 

Majoritatea speciilor de păsări sunt diurne, adică sunt active ziua și dorm noaptea. Doar circa 30% dintre păsări sunt nocturne, adică sunt active când este întuneric și dorm ziua. Aceste specii includ bufnițele, ulii de noapte și stârci de noapte, potrivit a-z-animals.com.

Probabil că te-ai întrebat uneori unde dorm păsările diurne după apusul soarelui. Vestea bună este că acestea au un adevărat talent în a găsi adăpost oriunde s-ar afla. Multe specii dorm în frunzișul dens și în găurile din trunchiurile copacilor. Ele nu dorm pe sol, preferând locurile înalte pentru a se feri de prădători. Uneori păsările dorm singure, iar alteori se pot grupa, mai ales în nopțile mai reci. Speciile mai mici de păsări se odihnesc mai aproape de trunchiurile copacilor, care păstrează căldura soarelui mai mult timp.

Ele vor profita, de asemenea, de căsuțe pentru păsări și cutii de cuib dacă sunt disponibile. O căsuță sau o cutie pentru păsări poate fi un mod distractiv de a vedea natura și poate oferi o casă sigură pe timp de noapte. Păsările sunt mult mai probabil să cuibărească acolo unde știu că vor avea hrană și apă, așa că ține cont de asta dacă vrei să le observi.

Păsările de apă

Speciile de păsări care trăiesc în apă, cum ar fi rațele și gâștele, dorm în timp ce plutesc. Pentru a se menține în siguranță, de obicei se adună în grupuri mari. Alte păsări de apă, cum sunt flamingo și stârci, dorm în apă în timp ce stau în picioare. Păsările care plutesc sau stau în apă pentru a dormi pot simți mișcările în jurul lor și își iau zborul dacă simt pericolul. Atât apa, cât și tendința lor de a dormi în grup, oferă acestor specii o protecție suplimentară pe timp de noapte. 

Cuiburi

Majoritatea păsărilor nu dorm în cuiburi, excepție făcând puii și mamele lor. Ele incubează ouăle și îngrijesc puii în acestea. După încheierea sezonului de creștere a puilor, cuiburile devin murdare. Păsările sunt îngrijite și nu se vor întoarce într-o casă murdară, așa că le părăsesc. 

Locuri de somn

La fel ca oamenii, păsările sunt active în timpul zilei și dorm noaptea. Majoritatea merg la locul lor de dormit la lăsarea întunericului și pleacă după răsăritul soarelui. Prădătorii nocturni, cum sunt vulpile și ratonii, pot fi amenințări mari pentru păsări dacă nu se află într-un loc sigur.

În orașe, păsările pot avea diferite locuri de somn. La fel ca oamenii, sunt afectate de lumina artificială, așa că aceasta le pot distruge obiceiurile de somn.

Dar păsările nu dorm doar noaptea, ci și pe parcursul zilei, chiar și în timpul zborului! Acest lucru se datorează modului unic în care păsările sunt capabile să doarmă. Somnul lor are unde lente, este uniemisferic, ceea ce înseamnă că țin un ochi deschis. Jumătate din creierul lor este pe deplin angajat în somn, iar cealaltă jumătate este complet alertă. Acest lucru le permite să reacționeze rapid la pericol. Doar câteva tipuri de păsări migratoare sunt capabile să se angajeze în somn în timpul zborului, cum ar fi magnificele fregate care dorm în timp ce migrează peste ocean.

Ce mai fac păsările noaptea
Este posibil să fi auzit păsările cântând noaptea sau dimineața devreme. Acest lucru se datorează faptului că noaptea pot transmite mesajul lor astfel încât să fie auzit tare și clar. Zgomotul de la oameni și mașini este semnificativ mai mic, astfel încât păsările pot fi auzite mai ușor. Ele cântă din aceleași motive noaptea, ca și ziua. Majoritatea păsărilor cântă pentru împerechere, pentru a ține prădătorii departe sau pentru a-și stabili teritoriile.

Uneori, păsările care sunt diurne vor migra noaptea. Ele fac acest lucru din câteva motive diferite. În primul rând, noaptea este mai sigură pentru speciile de păsări mai mici, care pot fi atacate de prădătorii de zi. Vrăbiile și sturzii migrează de obicei noaptea din acest motiv. De asemenea, păsările folosesc stelele pentru a se orienta, așa că migrarea pe timp de noapte le poate menține pe calea corectă.

×
Subiecte în articol: păsări somn