Experti de la Centrul de genealogie a ADN-ului din Zurich au reconstruit ADN-ul prelevat din ramasitele mumificate ale conducatorului egiptean si l-au comparat cu cel al barbatilor europeni din zilele noastre. Concluzia? Pana la 70% dintre elvetieni si jumatate dintre barbatii din Europa Occidentala au o legatura de rudenie cu Tutankhamon!
Astfel, faraonul egiptean si o buna parte din segmentul masculin al populatiei din Elvetia au haplogrupul comun R1b1a2, ceea ce releva un stramos comun, care a trait cu aproximativ 9500 ani in urma in Caucaz. Aproximativ 70% dintre barbatii spanioli si britanici, precum si 60 % dintre cei francezi apartin de asemenea grupului genetic al faraonului care a condus Egiptul cu mai bine de 3.000 de ani in urma.
Semnificativ este faptul ca la egiptenii moderni acest haplogrup este mai mic de 1 la suta, remarca Roman Scholtz, director al Centrului de genealogie. S-ar putea ca aceasta descoperire sa nu constituie chiar un motiv de bucurie pentru europeni, stiindu-se ca Tutankhamon avea o stare de sanatate precara, scrie The Times, citat de Agerpres. Se spune ca ar fi suferit de buza cleft, picior stramb si anemie si ar fi avut, de asemenea, si malocluzie. Faraonul s-a nascut dintr-o casatorie intre rude si a murit la 19 ani.
Una dintre legende vorbeste chiar despre un presupus "blestem al lui Tutankhamon". Lordul Carnarvon , finantatorul expeditiei lui Howard Carter si cel care in 1922 a descoperit mormantul lui Tutankhamon in Egipt, a murit la 7 saptamani dupa deschiderea oficiala a sicriului sigilat. Odata cu el a murit si cainele lui, iar canarul i-a fost inghitit mai inainte de o cobra. Cu doua saptamani inainte de decesul lui Carnarvon, scriitoarea engleza Marie Corelli avertizase asupra unor "consecinte teribile" pentru oricine intra in mormantul sigilat.
Sase dintre cele 26 de persoane care au fost prezente la deschiderea mormantului lui Tutankhamon nu au trait nici zece ani dupa aceea. Atunci cand in anii '70 comorile lui Tutankhamon au fost expuse la San Francisco, un politist caruia i s-a incredintat paza mastii mortuare a faraonului a incercat sa obtina in instanta despagubiri pentru un accident vascular cerebral pe care l-a suferit, dupa cum pretinde el, ca urmare a "blestemului faraonului". Cererea nu i-a fost insa satisfacuta.