ECO
Provocaţi de noua tendinţă de a se imprieteni, prin toate mijloacele, cu natura inconjurătoare şi, mai ales, de a o ajuta să se păstreze curată, arhitecţi din lumea-ntreagă caută cele mai bune soluţii pentru proiectarea locuinţelor "verzi".
Provocaţi de noua tendinţă de a se imprieteni, prin toate mijloacele, cu natura inconjurătoare şi, mai ales, de a o ajuta să se păstreze curată, arhitecţi din lumea-ntreagă caută cele mai bune soluţii pentru proiectarea locuinţelor "verzi". Deocamdată, numai cei instăriţi işi permit astfel de locuinţe. De exemplu, in Statele Unite, cea mai mare casă "prietenoasă cu mediul inconjurător" aparţine familiei miliardarului Ted Turner. Mai precis fiicei acestuia, Laura Turner Seydel.
Clădirea, pentru care au fost cheltuiţi nu mai puţin de 1,5 milioane de dolari, a fost construită in Atlanta, pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 de metri pătraţi, in patru ani. Factura la curent electric pe care o primeşte familia Seydel este cu 80%-90% mai mică decăt factura pe care trebuie să o achite alţi locuitori ai oraşului ale căror vile au aproximativ aceleaşi dimensiuni cu casa fiicei lui Ted Turner.
Laura şi soţul ei, avocat de profesie, colectează in recipiente speciale apa de ploaie şi o refolosesc pentru instalaţiile din baie, nu inainte de a fi filtrată prin sisteme speciale aduse tocmai din Japonia. Acoperişul este "blindat" cu 27 de panouri fotovoltaice şi cu tuburi solare cu "ieşire" in fiecare incăpere a casei. Dotările reşedinţei familiei Seyder sunt impresionante - pompe geotermale, uşi ecologice realizate pe bază de grău, tapet din ziar reciclat, scări interioare construite din cioturi de stejar, iar pereţii mansardei sunt acoperiţi cu un strat termoizolant făcut din celuloză şi soia.
Proiect-pilot: gunoi pentru energie
Mai multe clădiri din Marea Britanie vor primi energie obţinută din deşeuri provenite de la lanţul de restaurante McDonaldâs. Proiectul-pilot cuprinde 130 de clădiri, inclusiv spitale şi teatre, informează presa britanică, precizănd că fiecare dintre cele 11 fast-food-uri care au răspuns afirmativ la această iniţiativă vor recicla in fiecare an cel puţin 100 de tone de deşeuri menajere şi alimentare.
Ruşii au găsit dovada: Polul Nord e al lor
După ce s-au ingrămădit ca ursul la miere in Oceanul Arctic, canadienii, danezii şi americanii, care vor - fiecare - să preia controlul asupra Polului Nord, au aflat săptămăna trecută că ruşii, primii care au trimis o expediţie in regiune in urmă cu mai mult timp, au obţinut dovada că regiunea arctică le aparţine. Mai multe mostre de sol extrase din pămănturile suboceanice bogate in zăcăminte de petrol şi gaze naturale demonstrează că această zonă aparţine Rusiei, a declarat ministrul Resurselor Naturale de la Moscova, Iuri Trutnev. Geologii aflaţi in misiune in Oceanul Arctic au comparat mostrele de sol extrase din munţii suboceanici cu cele de pe Munţii Lomonosov şi au anunţat asemănări intre aceste seturi. Dovezile vor fi prezentate la Naţiunile Unite, la aproape două luni de la gestul scandalos al ruşilor de a fi infipt steagul federaţiei pe platoul marin de sub Polul Nord. O convenţie ONU dă dreptul unui stat să aibă pretenţii teritoriale pentru revendicarea fundului Oceanului dacă demonstrează că acesta este o intindere a propriului platou continental, informează Reuters.
In Congo, Ebola interzice sărutul
Zeci de congolezi din satul Kampungu, din provincia Kasai, au contactat virusul Ebola. Oamenii au inceput să se imbolnăvească in aprilie anul acesta. Pănă acum au fost ucise cel puţin 170 de persoane care au contactat febra hemoragică, susţin autorităţile, precizănd că numărul suspecţilor de Ebola depăşeşte 380 de cazuri. "Oamenii nu se mai sărută pe stradă cănd se intălnesc. Nici măcar nu-şi mai dau măna. Acestea sunt recomandările medicilor", a declarat, pentru Reuters, un responsabil din cadrul unei organizaţii congoleze pentru drepturile omului.
Autorităţile sanitare din provincia Kasai din vestul statului Congo spun că oamenii din zonă sunt expuşi contaminării cu virusul Ebola din cauza celorlalte boli care există aici, ca febra tifoidă sau infecţia cu o bacterie ucigătoare.
Britanicii promovează biocarburanţii
Mai mulţi experţi britanici sunt de părere că biocarburanţii reprezintă o soluţie globală pentru viitor. Autorităţile in domeniu au declarat recent că este nevoie de o expertiză urgentă pentru ca intreaga comunitate umană să cunoască beneficiile biomasei care produce biocombustibil. Biocarburanţii pot substitui combustibilii convenţionali şi ajută totodată la reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră. Organizaţiile de protecţie a mediului işi exprimă insă constant ingrijorarea faţă de defrişările din Asia, efectuate cu scopul plantării, pe locul fostelor păduri, de lanuri cu cereale, principala materie primă pentru obţinerea biocombustibililor.
Scoţia luptă impotriva schimbărilor climatice
Executivul scoţian a anunţat un ambiţios plan de luptă impotriva incălzirii globale, după ce ţara s-a confruntat cu efectele furtuni, inundaţii şi temperaturi extreme, fenomene cauzate de schimbările climatice. In timp ce optimiştii spun că incălzirea globală nu va aduce decăt lucruri bune pentru Scoţia, cel mai important fiind acela că ţara va avea climat mediteranean, realitatea este că impactul va fi negativ, şi ţara se va confrunta mai mult cu furtuni. Un website guvernamental a fost lansat săptămăna trecută pentru a pune la dispoziţie instituţiilor, organizaţiilor nonguvernamentale şi cetăţenilor interesaţi informaţii despre cauzele şi efectele constatate ale schimbărilor climatice, dar şi despre strategia Scoţiei. Site-ul, www.sccip.org.uk, este innoit in fiecare zi in funcţie de informaţiile care apar.
Asia de Sud-Est, predispusă la tsunami
Milioane de oameni care trăiesc de-a lungul coastelor Asiei de Sud-Est, in special in Mianmar, Bangladesh şi India, sunt cei mai predispuşi să sufere din cauza fenomenelor de tip tsunami, relevă un studiu publicat recent. Seismologul australian Phil Cummins a realizat o evaluare a potenţialului seismic al regiunii incepănd cu 1762. A reieşit că tot bazinul de vest al Oceanului Indian este expus riscului, aici apărănd chiar şi seisme cu magnitudinea de 8,8 pe scara Richter.
Savanţii cercetează fumul
Cercetătorii de la Universitatea West Virginia vor studia particulele de fum emise de motoarele Diesel şi alte particule de aer poluat in incercarea de a determina cum afectează acestea sistemul cardiovascular. Cercetarea se va intinde pe următorii cinci ani, iar şeful proiectului, Timothy R. Nurkiewicz, a anunţat că a primit un grant de 2,1 milioane de dolari de la National Institute of Environmental Health Sciences. Nurkiewicz, care studiază de mai mulţi ani capilarele, a declarat că bănuieşte că fumul produs de marile utilaje, precum camioanele, acţionează asupra imunităţii sistemului vascular, punănd in pericol circulaţia săngelui in tot corpul. Savanţii vor analiza in principal particulele din fumul produs de motoarele Diesel, intrucăt se crede că sunt mai nocive decăt cele pe benzină.
China inchide 400 de fabrici foarte poluante
Instituţiile chineze pentru protecţia mediului au anunţat inchiderea a 400 de fabrici foarte poluante şi alte 762 urmeză să aibă aceeaşi soartă, o dată cu intrarea in vigoare a noului plan de reducere a emisiilor la scară naţională. China, cel mai mare poluator din lume, a anunţat in iulie un plan de măsuri antipoluare. Răurile şi fluviile se află intr-o situaţie dezastruoasă după decenii intregi de investiţii economice ce nu au ţinut cont de nici o normă de protecţie a mediului.