x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vaccin împotriva fricii. N-ar fi minunat?

Vaccin împotriva fricii. N-ar fi minunat?

de Agerpres    |    14 Sep 2011   •   12:04
Vaccin împotriva fricii. N-ar fi minunat?

Un remediu impotriva fricii este pe cale sa fie inventat de fiziologi din Belarus. Oameni de stiinta din aceasta tara au elaborat o tehnologie noua care, in viitor, ar putea sta la baza unui inedit 'vaccin impotriva fricii', informeaza Utro.
Comportamentul uman poate fi modificat prin intermediul actiunii anumitor substante asupra mucoasei nasului, afirma profesorul belarus Vladimir Kulcitki, director-adjunct al Institutului de Fiziologie din Republica Belarus. Astfel de substante ar fi endotoxinele, care se afla in tractul digestiv al omului si care participa la activizarea sistemului imunitar. Se estimeaza ca introducerea de endotoxine in organism prin cavitatea nazala l-ar putea face pe om neinfricat.
Experimente desfasurate pe sobolani au relevat ca, in momentul cand astfel de endotoxine patrundeau chiar si intr-o cantitate mica in organism, animalele incepeau sa manifeste un curaj necaracteristic pentru ele. 'De exemplu, sobolanii si soarecii incetau sa se ascunda in gauri si se deplasau in spatii deschise', relateaza Vladimir Kulcitki.
In opinia oamenilor de stiinta belarusi, un vaccin realizat pe baza de endotoxine le-ar permite oamenilor sa depaseasca frici nemotivate si sa capete mai multa incredere in fortele proprii si ar putea deveni un preparat revolutionar in tratarea pacientilor cu dereglari nervoase si boli psihice. De asemenea, medicamentul le-ar putea fi util sportivilor inainte de competitii, soldatilor inainte de batalii si politicienilor inainte de dezbaterile publice.
'Este necesara doar o utilizare dozata a substantelor aprobate. In situatia unei abordari corecte, acestea nu sunt deloc periculoase pentru sanatate si nu ar trebui sa fie incluse in categoria substantelor dopante', subliniaza Kulnitki.
Studiile in acest domeniu continua. Nu este exclus ca proiectul sa fie extins, pentru a gasi alte cai de lupta cu frica si noi domenii de aplicare a 'vaccinului impotriva fricii'.
Nu este primul an cand specialisti din intreaga lume lucreaza pentru crearea unui medicament impotriva fricii, continua Utro. Ultima data, succese in lupta cu fobiile au raportat neurologi de la Universitatea Basel din Elvetia, care au gasit o noua utilizare pentru cortizol. Oamenii de stiinta elvetieni au ajuns la concluzia ca o terapie pe baza de cortizol ar putea duce la rezultate surprinzatoare: pacientii care au primit acest preparat timp de o luna incetau practic sa se teama de ceea ce altadata le cauza o frica bolnavicioasa.
Inainte de aceasta, psihiatri din SUA au efectuat teste pe soldati injectandu-le cortizol. Tinerii carora le-a fost injectata aceasta substanta nu se mai temeau de nimic si se comportau vitejeste. Oamenii de stiinta americani sunt de parere ca datorita acestui hormon SUA ar putea obtine o armata neinfricata.

×
Subiecte în articol: cercetare belarus frica vaccin endotoxine