x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Veşti bune pentru cei care suferă de hernie de disc. Au fost create celule suşă pentru repararea discurilor intervertebrale

Veşti bune pentru cei care suferă de hernie de disc. Au fost create celule suşă pentru repararea discurilor intervertebrale

21 Dec 2015   •   15:39
Veşti bune pentru cei care suferă de hernie de disc. Au fost create celule suşă pentru repararea discurilor intervertebrale

O echipă de cercetători francezi a reuşit să transforme celule stem adipoase în celule care alcătuiesc discurile coloanei vertebrale pentru a le repara, scrie publicaţia electronică pourquoidocteur.fr, citând un studiu apărut în publicaţia de specialitate 'Stem Cell'.

Pe măsură ce îmbătrânim, se instalează dureri de spate care afectează calitatea vieţii. Pentru 40% dintre durerile de spate este responsabilă degradarea ireversibilă a discurilor intervertebrale. Aceste structuri ale coloanei vertebrale formează "perna" dintre vertebre. Cu cât ele sunt mai solicitate, cu atât discurile care joacă un rol de amortizare se degradează mai mult. Cu timpul, uzura favorizează apariţia durerii.

Cercetătorii au încercat să dezvolte tratamente pentru a încetini sau opri degradarea discurilor intervertebrale. Mai precis, ei au cercetat încetinirea degenerării celulelor care alcătuiesc nucleul moale, partea centrală a discului, care este prima atinsă.

O echipă din cadrul Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM) a studiat celulele stem din ţesutul adipos. Pornind de la acestea, ei au reuşit să producă celule moi funcţionale.

Însă pentru a ajunge acolo, celulele stem ar trebui să se scalde într-un anumit preparat. În cazul în care un element implicat lipseşte sau se prezintă în cantităţi excesive, transformarea în celule moi poate eşua.

După ce au testat mai multe reţete, cercetătorii au reţinut-o pe cea care părea a fi cea mai eficientă. Aceasta combină doi factori de creştere - TGF-Beta şi GDF5. Ei au prelevat apoi ţesut adipos de la 9 pacienţi. În 28 de zile, au reuşit să obţină în laborator celule moi funcţionale asemănătoare celor existente în mod natural în discurilor intervertebrale.

"Protocolul s-a dovedit a fi un succes, indiferent de vârsta şi de greutate a pacienţilor", spune Jerome Guicheux, director al unităţii 791 din cadrul INSERM 791 numite "Laborator de inginerie osteo-articulară şi dentară" din Nantes şi responsabil al studiului. "Cu toate acestea, a trebuit să mergem mai departe, deoarece aceste celule au avut nici o şansă de supravieţuire doar fiind reimplantate în discul intervertebral deteriorat, însă fiind lipsite de orice substrat nutritiv necesar", a explicat Guicheux.

Oamenii de ştiinţă au conceput apoi un biomaterial pentru a recrea în mod artificial un mediu de multiplicare favorabil pentru aceste celule. Pentru a evalua eficacitatea acestei combinaţii de celule cu biomaterialul, le-au implantat unui şoarece de laborator. "Acest dispozitiv este cel mai apropiat de un transplant intradiscuri la om. Am demonstrat că protocolul pe care l-am aplicat acestor celule a fost suficient pentru a conserva activitatea secretorie specifică şi fenotipul specializat odată reinjectat 'in vivo' ", a declarat responsabilul studiului.

Echipa de cercetători plănuieşte testarea acestei terapii regenerative pe un nou tip de animal, mai relevant. În cazul în care se validează eficacitatea acestei terapii, s-ar putea trece la testarea pe oameni.

×
Subiecte în articol: hernie de disc celule susa