Părintele psihanalizei, aşezat pe canapeaua propriei priviri introspective, destăinuie pentru cititorii interesaţi de psihologie felul in care viaţa sa a fost legată direct de studiile sale.
Psihologia a visat la inceputurile sale - şi in unele şcoli de predare a acestei ştiinţe incă se mai visează - la o teorie fundamentală a pulsiunilor. Sigmund Freud scria in 1925: "Nici o necesitate nu este resimţită mai profund in psihologie ca aceea a unei teorii pulsionale fundamentate intr-un mod rezistent, pe care să se poată construi mai departe. Numai că aşa ceva nu există, iar psihanaliza trebuie să se străduiască prin incercări tatonănde să contureze o teorie a pulsiunilor". Seria Operelor lui Sigmund Freud, adusă pe piaţa romănească de carte de Editura Trei, consacră volumul 18 vieţii marelui savant austriac, precum şi a scrierilor acestuia. Este o culegere de eseuri, articole sau chiar fragmente din corespondenţa lui Freud.
EDUCAŢIE. Freud vedea psihanaliza ca unul din instrumentele pe care educatorul le poate folosi cu mai mult succes decăt medicul. In cuvăntul introductiv de la prezentarea sa, "Metoda psihanalitică", psihiatrul austriac observa: "Intr-un singur punct responsabilitatea educatorului o va depăşi poate pe cea a medicului. Medicul are de regulă de-a face cu formaţiuni psihice deja rigide şi va găsi in individualitatea deja configurată a bolnavului o limită pentru propria lui activitate, dar şi o garanţie pentru autonomia sa. Educatorul lucrează insă pe un material care este plastic şi susceptibil oricărei impresii şi va trebui să aibă in vedere datoria de a nu modela tănăra viaţă psihică după idealurile sale personale, ci mai degrabă după inclinaţiile şi posibilităţile de care dispune subiectul". O regulă ce se aplică in prezent in majoritatea metodologiilor pedagogice din lumea intreagă.
Minunata lume a domnului Tompkins
Autor: George Gamow
Russell Stannard
Editura: Humanitas
Pentru specialiştii in fizică - o lectură amuzantă, pentru neiniţiaţi - o adaptare cu exemple din viaţa de zi cu zi a teoriei relativităţii şi a noţiunilor elementare de mecanică cuantică. "Minunata lume a domnului Tompkins" este o colecţie de povestiri ce te poartă in visele personajului, funcţionar la bancă, un tip interesat de ştiinţa modernă, dar deopotrivă neştiutor in acest domeniu. Cu mai bine de 50 de ani in urmă, fizicianul american George Gamow işi plimba personajul, sub forma viselor, in ţara relativităţii, ii explica noţiuni de cosmologie, il ducea intr-un safari al fizicii cuantelor şi ii arăta cum funcţionează biliardul cuantic. Totul a inceput la o conferinţă susţinută de un profesor de fizică modernă, in oraşul domnului Tompkins. Deoarece cercetările ştiinţifice au scos la iveală diferite elemente noi şi fizica a evoluat in ultimii 30 de ani, ediţia de faţă a fost revizuită şi adusă la zi de Russell Stannard, cunoscut autor de ştiinţă popularizată.
Renaşterea
Autor: Alison Cole
Editura: Litera Internaţional
O enciclopedie realizată in colaborare cu Galeria Naţională din Londra, cu reproduceri de calitate, in culori, un album care te plimbă pe durata a două secole explicăndu-ţi evoluţia Renaşterii. Nu ştii care este orginea acestei arte şi cine ii sunt reprezentanţii? Dacă vrei să ai o părere atunci cănd in jurul tău se vorbeşte despre artă, această enciclopedie iţi poate oferi răspunsuri la intrebările generale. Află cine au fost Giotto, Dürer şi Tiţian, citeşte cum a pictat Michelangelo Capela Sixtină sau care este legătura lui Botticelli cu mitologia. Dacă pănă acum curentul "Renaştere" ţi s-a părut greu de inţeles, aici iţi este prezentat cronologic, cu lux de amănunte şi cu povestea fiecărei picturi sau sculpturi din acele secole.