Vechi de aproximativ 1.000 de ani, craniile sunt dovada practicării unui obicei bizar pe aceste meleaguri: capetele copiilor erau deformate intenţionat, prin legarea lor de nişte suporturi de lemn.
Există o anumită formă a craniului pentru fiecare clasă socială. “Acest ritual servea pentru diferenţierea claselor sociale”, explică arheologul Cristina Garcia Moreno. Aceasta practică era deseori întâlnită la populaţiile din America Centrală, scrie Daily Mail.
În cimitirul descoperit acum de arheologi au fost îngropaţi 25 de oameni, dintre care 13 au craniul deformat şi 5 au, de asemenea, dantura modificată şi mutilată.
Craniile care aveau şi dantura mutilată aparţineau unor tineri care aveau peste 12 ani, dovada că această practică era un ritual de trecere în adolescenţă.
Scheletele datează din jurul anului 943 d.Hr. şi faptul că aparţin unor adolescenţi le sugerează arheologilor că aceştia au murit tocmai din cauza deformării craniene: forma nefirească a craniului ducea la acumularea unei presiuni uriaşe în creier.
Potrivit specialşitilor, deformarea capului începea la vârsta de numai o lună şi dura timp de şase luni, pentru că în această perioadă craniul bebeluşului este mai uşor de modificat.
Efectele se menţineau întreaga viaţă, însă de multe ori, cei supuşi acestor practici nu depăşeau perioada adolescenţei.
Citește pe Antena3.ro